F.v. Jon Nicolaisen, visesentralbanksjef Norges Bank, Thina Saltvedt, Sjefanalytikker Nordea, Egil Matsen, visesentralbanksjef Norges Bank.

- Norsk olje får tøffere konkurranse fremover

02.09.2016 | May Baagøe Broughton
Det var fullt i salen da UiA og Agderforskning arrangerte konferanse om økonomi og muligheter på Sørlandet onsdag 31. august.
- Endringen i pengepolitikken er en vesentlig grunn til at det går bedre denne gangen enn da vi så et lignende fall i oljeprisen på 80-tallet, sier visesentralbanksjef, Jon Nicolaisen, i Norges Bank.

- Den gangen ble renten satt opp, og forsterket krisen. Denne gangen er det motsatt, og renten brukes som støtdemper for økonomien. Vi får et fall i valutakursen, og dermed en styrking av vår konkurransekraft, fortsetter Nicolaisen.

Visesentralbanksjef Egil Matsen, også han fra Norges Bank, kunne fortelle at oljefondet nå er oppe i hele 7400 milliarder. Det hadde han sjekket like før han gikk på talerstolen.

- 2016 blir det første året, siden fondet ble opprettet, der vi ser at statens uttak fra fondet er større enn tilførselen til fondet. Det oljekorrigerte underskuddet på statsbudsjettet er altså større enn statens inntekter fra oljesektoren, forklarer Matsen.

- Fondet vil likevel fortsette å vokse, men i mindre grad enn før, da avkastningen fra fondet kommer i tillegg. Vi visste at denne dagen ville komme, men den kom raskere og bråere enn vi hadde trodd,  supplerer han.

Sentralbanken har lenge ment at dagens handlingsregel bør justeres. Dette fordi man ikke har klart, og ikke vil klare, å levere 4 prosent avkastning i fremtiden. 4 prosent er grensen for uttak, denne bør justeres ned, mener sentralbanken.

- Norsk olje får tøffere konkurranse fremover. Skiferolje-produksjonen i USA har redusert sine kostnader med 40 prosent og er nå billigere å produsere enn norsk olje fra Nord-Norge. Videre er denne produksjonen meget fleksibel og kan starte og stenge ned på en helt annen måte enn en plattform i Nordsjøen. Det tar typisk ti år fra man investerer i Nordsjøen til oljen er ute i markedet. For skifer kan dette være nede i fem måneder, sier Thina Saltvedt, sjefanalytikker i Nordea.

- Vi må heller ikke glemme at 40 prosent av dagens forbruk av olje går til transportsektoren. Dette er en sektor hvor elektrifiseringen går raskt. Sammen med 3D-printing av varer, som vil føre til en drastisk reduksjon i behovet for transport på skip, vil dette medføre til en drastisk reduksjon i verdens behov for olje, poengterer Saltvedt.
facebook

Relaterte saker