(t.v.) Banksjef i Handelsbanken, Vidar Akselsen, og regiondirektør i Kruse Smith Syd, Jon Syrtveit,

Optimisme i byggebransjen

31.03.2017 | Ingrid Michalsen
- Da vi stod her og presenterte løypemelding i fjor, svarte 75 prosent av bedriftene at de forventet en nedgang i 2017. Dette har snudd totalt. Nå tror 50 prosent av bedriftene på en oppgang i år, sier regiondirektør i Kruse Smith, Jon Syrtveit.
artikkelen fortsetter under annonsen
Color Line april
Det var dermed duket for et muntert møte på Grønt Senter fredag, hvor rundt 80 personer hadde møtt opp for å delta på Næringsforeningens møte "Løypemelding fra Kruse Smith".

- Vi ser en tydelig trend: Det ser lysere ut. Næringslivet ser ut til å leve tålig greit med en oljepris til 50 dollar fatet, innledet Syrtveit.

Helt tydelig endring
Han minnet samtidig om at byggenæringen er den nest størst næringen i Norge etter oljen. 260.000 ansatte i landet jobber i byggebransjen, 17.000 av disse på Sørlandet.

- Det er helt tydelig at det har skjedd noe i bransjen i løpet av det siste året. Når vi spør bedriftene om de tror de skal øke antall ansatte i løpet av første halvår i år, ser vi at grafen for vekst går betydelig opp fra i fjor. Det er flere som ser for seg at de skal rekruttere, sier Syrtveit.

Han sier mange kommer til å ansette  innen digital kompetanse og  miljøkompetanse.

- Ser vi på 2016 totalt sett så ser vi en forsiktig oppgang fra 2015 på fire prosent. Det er forventet at denne trenden fortsetter i år, med samme vekst, påpeker Syrtveit.

Forventer vekst

Syrtveit viste videre til at de fleste bedriftene rapporterer om at antallet ansatte vil holde seg stabilt i år, det gjorde det også i 2016, etter flere år med nedgang. Men mens  ordrereserven økte marginalt i fjor, er den forventet å øke med ti prosent i år.

- Der ser vi en vesentlig forskjell fra i fjor. Da vi stod her og presenterte løypemelding i fjor, svarte 75 prosent av bedriftene at de forventet en nedgang i 2017. Dette har snudd totalt. Nå tror 50 prosent av bedriftene på en oppgang i år. Det er et markant skifte, påpeker Syrtveit.

Mye av grunnen til den stigende optimismen, er økning i antall offentlige byggeprosjekter sammen med et normalt boligmarked.

- Av konkrete prosjekter innen næring kan jeg nevne torvparkeringen, Kvartal 32, Bulk Støleheia, flere prosjekter på Mjåvann, skolebygg Entra, Rema butikk på Fagerholt, SG Armaturen på Kjerlingland og Agder Mat Kjerlingland.

- Av store offentlige prosjekter er det særlig veiprosjektene som drar opp aktiviteten, som E 18 Arendal -Tvedestrand, Varoddbroa, ny cruisekai, bussanlegg på Dalane, Mechatronics Innovation lab, og flere skoleutbyggigner og idrettshallprosjekter, sier Syrtveit.

Stabile boligpriser

Rune Berntsen fra KS Eiendom Syd, fortalte om trendene i boligmarkedet.

- Det er svakt nyboligsalg på Sørlandet. Vi har en prisvekst i Sørlandet på 4,7 prosent, påpekte Berntsen.

Sammenligner man med eksempelvis Oslo, blir forskjellen ekstrem: Der har man en prisvekst på boliger på 24 prosent. Stavanger, derimot, opplever en nedgang.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for boliger på Sørlandet er nå 40.000 kroner. Og gjennomsnittlig omsetningshastighet i februar, altså tid det tar fra boligen legges ut til den blir solgt, er 60 dager.

Likevel er det nyanser: salg av nybygde, sentrumsnære leiligheter går godt.

- I Kanalbyen trinn 1 er 85 prosent av leilighetene solgt. På Arbeideren er cirka 90 prosent solgt og Secret Garden på Kjøita er 70 prosent i det vi kaller Brobygget solgt, mens 55 prosent er solgt i Parkbygget. På Idda, hvor trinn 1 er ferdigstilt har vi solgt 97 prosent av leilighetene, mens 80 prosent i trinn 2 er solgt.

Berntsen viste til flere spennende prosjekter som er i kommingen:

Kanalbyen

Lauvåsen og Hamrevann

Lumber

I Kvadraturen er følgende prosjekter planlagt:

Konteinerhavna, Nybyen, kvartal 1 og 2 og mye mer.

 

 

 
facebook

Relaterte saker