SPENN
Erik Tønnessen er daglig leder i Skagerak Maturo

Endelig såkorn i Sør

18.12.2015 | Næringsforeningen i Kristiansandsregionen, foto: Arne Roger Janse
– Det viktigste som har skjedd på Sørlandet på mange år, sier Erik Tønnesen, etter at Regjeringen bevilget 150 millioner kroner til et såkornfond for Agder og Telemark.
artikkelen fortsetter under annonsen
Brokke
– Vi har lenge arbeidet for dette. Alle andre regioner har et tilsvarende såkornfond. Jeg tror vi kan takke krisen i oljebransjen for at fondet omsider kom til Sørlandet. Et såkornfond demper nedturen og bidrar til omstilling, sier Tønnesen.

Han er daglig leder i Skagerak Capital, som – i samarbeid med Maturo i Telemark – er favoritt til å bli forvaltere av fondet.

Det var under siste dag av forhandlingene mellom regjeringspartiene og støttepartiene at såkornfondet kom inn i statsbudsjettet for 2016. Bevilgningen på 150 millioner kroner utløses når private investorer matcher beløpet, slik at fondets egenkapital blir 300 millioner kroner.

– Jeg er sikker på at vi finner den nødvendige risikovillige kapitalen i landsdelen. Vi har nær kontakt med flere større investormiljøer. Sparebanken Sør, Sparebank 1 Telemark, Bjarne Skeie og Ugland-gruppen har tidligere vist interesse for å investere i et såkornfond i regionen. Nå får de sjansen, sier Tønnesen.

Et såkornfond investerer i unge selskaper som ennå ikke har begynt å tjene penger.

– De fleste nye selskaper taper penger de første tre til fem årene. Det er få som er villig til å investere i selskaper i denne fasen, som ofte kalles «dødens dal». Her kommer såkornfondene inn med kapital som er villig til å ta høy risiko, forklarer Tønnesen.

Han ser for seg at fondet vil gå inn med midler i 15–20 selskaper mellom Stavanger og Oslo.

– Såkornfondene er nasjonale, men så lenge forvalteren er plassert på Sørlandet, og skal ha løpende kontakt med daglig leder, blir det i praksis i et regionalt fond, sier Tønnesen.
facebook

Relaterte saker