Venstre-leder og tidligere kunnskaps- og integreringsminister, Guri Melby.

Venstre-leder hos Næringsforeningen

26.05.2023 | Håkon A. Repstad
Venstres Guri Melby møtte næringslivet i Kristiansand, fredag.
artikkelen fortsetter under annonsen
Bouvet
Den tidligere kunnskaps- og integreringsministeren fikk presentert saker som blir viktige for næringslivet i tiden fremover.

- Forutsigbarhet blir viktig. Rentesituasjonen skaper uro. Manglende vilje til gode prosesser om sentrale rammevilkår, fører til manglende forutsigbarhet, innledet næringspolitisk leder i Næringsforeningen Roar Osmundsen.

Han presenterte de siste konjunkturtallene som viser forsiktig optimisme. Han er likevel bekymret for at det er stille før stormen.

- Novembertallene var veldig mørke, der et flertall av bedriftene var negative om fremtiden. Det bedret seg i mars, men samtidig ser vi at bransjene som rekrutterer flest folk i regionen –bygg/anlegg og varehandel – ser mørkt på blant annet omsetning og rekruttering. Vi ser også at for eksempel opplevelse sliter.

- Pengene sitter hardere hos folk. Dette er signaler som tyder på en endring i økonomien. Jeg frykter det er stille før stormen. Da må Stortinget tenke annerledes om å bevilge penger for å holde hjulene i gang.

Hilde Waage, regiondirektør i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg i Agder (EBA), bekrefter bekymringen. Hun fortalte blant annet at 42% av bedriftene vurderer oppsigelser det neste året.
Andre saker som ble trukket frem for venstre-lederen:
 
  • Behovet for mer kraft i regionen. Melby fikk høre om havvind- og hydrogensatsinger. Tanja Eriksen i Agder H2 Nettverk, og Rune Klausen i Fremtidens havvind innledet.
 
  • Lave, attraktive, boligpriser som trues av strengere arealpolitikk. Gjennomføring av viktige samferdselsprosjekt.
  
  • 230 unge under 40 er blitt medlem av Næringsforeningens U40- nettverk - under et år fra det ble lansert. Intiativ som er viktig for å beholde- og tiltrekke unge arbeidstakere. Martine Holth Rønneseth innledet.
 
  • Prosjektleder i Næringsforeningen, Helena Frustøl, presenterte pilotprosjektet Bedriftspakken, som er en del av det kommuneinitierte Flere i arbeid-programmet. Pilotprosjektet bidrar til å inkludere flere i arbeidslivet, og skal forhindre utenforskap. Hun hadde med seg Kristin Frigstad fra Thon Hotel som er en av bedriftene som nå tester ut Bedriftspakken.

Melby var aktiv i diskusjonen, stilte spørsmål underveis og takket for innspillene fra gruppen, før hun hastet videre til neste møte.
 
facebook