Medlemsnytt

Unngå tap av data. Hyppig spredning av kryptovirus.

31.08.2015 | Oskar Rosnes, Enitro AS
Det advares sterkt mot ransomware virus eller kryptovirus som koder om alle filene ( krypterer) , for deretter å forlange penger for å låse de opp. Det har nå vært så mange tilfeller både lokalt i Agder og resten av Norge, at det er viktig å informere om dette.
artikkelen fortsetter under annonsen
Brokke
Viruset, en type som kalles Ransomware eller CryptoLocker, kan infisere maskinen din og kryptere filene slik at du ikke får tilgang til dem lenger. For å få tilgang til filene igjen, ber virusprogramvaren deg om å betale.

Krypto viruset spres ofte gjennom eposter og en variant som er veldig kjent, er en mail fra Posten Norge som viser til en link for å se en pakke som er levert til deg. Virus aktiveres ved at mottaker klikker på link, maskinen infiseres. Deretter henter programmet ned en offentlig krypteringsnøkkel fra servere på nettet. Denne brukes så til å kryptere mesteparten av data på harddisken og felles disker – dokumenter, bilder, musikkfiler, regneark og lignende. Nettlagringstjenester som Dropbox, samt nettverkstasjoner, er heller ikke fritatt for krypteringen. Er en fil blitt kryptert, kan man ikke lenger lese innholdet i den. For å gjøre det trenger man en nøkkel (den private nøkkelen) som brukes for å dekryptere filene igjen, og det er på dette tidspunktet de vil forsøke å kreve penger av dere. Man bør ikke betale.

Her er noen forhåndsregler

  1. En må ta jevnlige sikkerhetskopier, samt dobbelt sjekke at disse virker.

  2. Pass på at både operativsystem, programmer og antivirus er oppdatert

  3. Ikke åpne e-postvedlegg eller klikk på linker som kommer fra «ukjente» eller har ukjent innhold.

  4. Du bør aldri betale kriminelle for å låse opp filene. Dette bidrar bare til økt internetkriminalitet.


Ta kontakt med Oskar Rosnes, salgsleder hos Enitro AS. Telefon: 94007979 eller e-post: oskar@enitro.no

 
facebook