Medlemsnytt
T.v Jens Christian Iglebæk, leder for logistikkselskapet Leketøy Stormberg Inter AS og Peter Brask, birøkter og mentor og Hege Ekberg Nilsen, daglig leder i Stormberg AS.

Stormberg starter med bikuber

26.06.2019 | May Baagøe Broughton
Turtøyprodusenten Stormberg setter bikuber på taket av hovedkontoret i Avenyen i Sørlandsparken, og de ansatte får tilbud om birøkterkurs.
- I Stormberg er vi opptatt av å drive bærekraftig. Naturen er viktig for oss, og vi ønsker å bidra der vi kan. Insektdød er ikke et skummelt framtidsscenario, det er noe som skjer nå, sier daglig leder i Stormberg, Hege Nilsen Ekberg.

Ifølge miljøorganisasjonen Sabima er bier de mest effektive pollinerende insektene vi har, og de har en svært viktig rolle i økosystemet. Flere matplanter, som raps, tomater, epler, pærer, jordbær, blåbær og molter pollineres nesten utelukkende av bier og humler. I dag er en tredel av villbiene utrydningstruet, og det truer matproduksjonen vår.

Ansatte blir birøktere

En lokal birøkter skal ha mentorrollen når Stormberg starter opp med bikuber. Ansatte har fått tilbud om birøkterkurs, og skal få mulighet til å stelle med biene i arbeidstiden.

- Vi håper biene kan gi et fint avbrekk og variasjon i en travel hverdag, og det er allerede mange som har meldt at de har lyst til å lære mer om birøkting, sier Nilsen Ekberg.

De begynner med to kuber i september, og tilsammen kan de to kubene huse opptil cirka 120.000 bier i sesongen. En kube gir i snitt 25 kilo honning.

- Forholdene for bier er gode her i Sørlandsparken, siden vi har både skog og vann rett i nærheten, forklarer Nilsen Ekberg.

Engasjement i Verdens Naturfond (WWF)

Det siste året har flere forskere ropt varsko for stadig raskere tap av insekter. Tidligere i år kom en omfattende rapport som konkluderte med at 40 prosent av verdens insektarter er truet av utryddelse. Stormberg har lenge engasjert seg for å bevare natur og biologisk mangfold, blant annet gjennom sitt samarbeid med WWF Verdens Naturfond i Norge. Et samarbeid som har skapt mange reaksjoner.

Turtøyprodusenten var også den første sports- og tekstilmerkevaren i Europa som innførte pant på brukt og ødelagt tøy, og selskapet har vært klimanøytrale i over ti år. Å være klimanøytral vil si at Stormberg jobber systematisk med å redusere utslipp av klimagasser og kompenserer for utslipp i hele verdikjeden gjennom FN-godkjente klimakvoter.

- Vi mener det er viktig at næringslivet engasjerer seg. Naturen er et felles ansvar, og alle kan bidra med litt, sier Nilsen Ekberg.

 
facebook

Relaterte saker