SPENN
industrial pipeline with gas or oil

SE MULIGHETENE

15.05.2015 | Bjørn Åstveit, Daglig leder, Hodejeger Åstveit
Ettertraktet kompetanse i en tid med omstilling kan gi nye muligheter i nye markeder.
Offshore- og ingeniørbedriftene på Sørlandet kjenner smerten skapt av lave oljepriser. Nå gjelder det å ha is i magen og gripe mulighetene som åpner seg.

Amerikanske ledere peker ofte på at det kinesiske tegnet for krise også betyr mulighet. Vi skal være forsiktige med å snakke om krise, men oppbremsing og nedkjøling er definitivt dekkende begreper. Det er i urolige tider det gjelder å tenke nytt og alternativt.

En gang for lenge siden ville sørlendingen sittet stille og ventet på at alt skulle gå over. I dag er landsdelen kjent som nyskapende og driftig. Det er egenskaper vi skal ta med oss i perioden foran oss.

Mange bedrifter har iverksatt nedbemanninger og andre sparetiltak. Avlyste sommerfester og messer signaliserer ikke nødvendigvis panikk, men sunn nøkternhet. Et tilsvarende kritisk blikk på innkjøp og interne kostnader kan komme godt med, også når tidene bedrer seg.

Ekspertisen innen olje- og gassteknologi vil være ettertraktet i mange år fremover. Samtidig vet vi at energisektoren på sikt vil endre seg fundamentalt. Derfor er det nødvendig å akselerere jakten på nye markeder for den formidable ingeniørkompetansen vi besitter. Det må skje i dag, ikke i morgen.

Det betyr blant annet at vi må holde på de beste hodene, og sørge for at de ikke rømmer bransjen og regionen. Samtidig er det lurt å benytte vinduet som åpner seg for ny rekruttering. Fordi mange nå vil være villige til å flytte på seg, kan selskapenes kompetanse suppleres med enda flere skarpe hjerner.

Mer enn noen gang er det avgjørende at samarbeidet i ingeniørmiljøene, mellom næringsliv og akademia, og mellom bedriftene og offentlige myndigheter fungerer. Nå skal det ikke prates, men handles. Står vi av det urolige været sammen, er vi enda sterkere når godværet vender tilbake.
facebook