SPENN
Sudalaimuthu (t.h.) og Subalakshmi har
startet opp Brainobrain i Kristiansand. Programmet er
et mattekurs for barn hvor man bruker kuleramme som verktøy.

Mistet jobbene i oljebransjen - satser på mattekurs for barn

26.04.2016 | Ingrid Michalsen
Da ekteparet Sudalaimuthu og Subalakshmi fra India mistet jobbene i oljebransjen i fjor, måtte de tenke nytt. De har valgt å bli i Kristiansand og satse på mattekurs for barn.
- Vi kjente godt til Brainobrain fra India. Kurset finnes allerede i flere norske byer, som Bergen, Stavanger, Trondheim og Oslo. Så vi undersøkte muligheten for å starte det her, forteller Sudalaimuthu (Muthu) Gnanasekarapandian.

Han har bodd i Kristiansand siden 2008 og er utdannet mekanisk ingeniør. Kona, Subalakshmi, flyttet hit i 2012 og er utdannet softwareingeniør. Begge jobbet i MHWirth fram til i fjor.

– Det var da vi kom tilbake fra en måneds ferie i India i februar at vi fikk beskjeden. Det ville komme nedbemanninger, og det ville ramme
mange, forteller Subalakshmi.

Program fra India

Det ble klart at begge kom til å miste stillingene sine i bedriften. Subalakshmi fikk seg ny jobb i Statped, men Muthu stod uten jobb etter sommeren i fjor. De ble derfor nødt til å ta stilling til om de skulle flytte fra Kristiansand, eller om de skulle bli for å omstille seg. Valget falt på det siste. I dag har Muthu fått arbeidspraksis i IMDi, og han trives godt. I tillegg har ekteparet startet opp mattekurset Braino- Brain, som tar sikte på å lære barn og unge i alderen 5–14 år å bli bedre i matte. Kurset ble etablert i India i 2003, og finnes i dag i 23 land verden over. Verktøyet de bruker, er en god gammeldags kuleramme.
– BrainoBrain er en internasjonal læringsmodell som startet i India, men kurset finnes verden over og i Sverige har man nylig besluttet å ta
det inn i skolen. Kurset tar sikte på å hjelpe barn å bli bedre på å konsentrere seg, samt huske og forstå informasjon, forklarer Subalakshmi.

Startet i januar

Kurset startet opp i Kristiansand i januar i år, og de arrangerer foreløpig ett kurs i uken på Samsen Kulturhus.
– Foreløpig har vi tre barn i sju- og åtteårsalderen som deltar på kurset. Det koster 1000 kroner per måned, det inkluderer fire kurs og totalt åtte timer. Vi håper å kunne tilby kurs flere dager i uken på sikt, forteller Muthu.

Det er ti ulike stadier av programmet, og ett nivå tar tre måneder.

– Kuleramme er et smart verktøy å lære med, og hvert barn på kurset har sin egen kuleramme som de øver med hjemme. Vi lar barna leke med numre. På den måten utvikles den logiske hjernehalvdelen. Ved å gjøre matte til en lek, forbedrer vi de tre måtene å lære på: det visuelle, den lyttende og fysisk berøring, sier han.

Ekteparet har ansatt to lærere som holder kursene, og jobber nå med å komme i kontakt med skoler i Kristiansandsregionen for å fortelle
om tilbudet. De er begge glad for at de valgte å bli i Kristiansand.

– Vi har kjøpt oss leilighet her, vår to år gamle sønn Yogi trives godt i barnehagen, og vi trives godt i byen. Det er rolig og trygt her, og folk er
veldig inkluderende. Det føles som et riktig valg å bli, sier de to.

BRAINOBRAIN
• kurs for barn mellom 5 og 14 år som
lærer å utvikle matematikkferdigheter
• bruker kuleramme som verktøy
• ti ulike stadier av programmet, ett nivå
tar tre måneder
• finnes i 23 land verden over
• opprinnelig fra India
• etablert
facebook