SPENN

«Man må være skrudd sammen sånn at man tåler en støyt i en slik jobb»

28.10.2016 | Tekst: Jan Frantzen, foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Rådmann Kim Høyer Holum opplever at den positive utviklingen i Søgne kommer i skyggen av støy i kommunen.
Hva har vært vanskeligst for deg å håndtere den siste tiden?

Søgne-rådmannen tenker. Lenge. Han sitter ved møtebordet på kontoret sitt i tredje etasje i Rådhuset.

- Jeg synes det å få ivaretatt alle menneskene på en god måte er krevende, sier Kim Høyer Holum etter tenkepausen.

- Det er så ulike synspunkter, så ulike opplevelser av de samme hendelsene. Men når vi undersøker arbeidsmiljøet som sådan, så er den store majoriteten superfornøyde, sier han.

La oss komme tilbake til det. I 2008 forlot samfunnsøkonomen fra Oslo en drømmejobb i Næringsdepartementet for å flytte til Andøya og bli rådmann i lille Søgne.

- Hvorfor gjorde du det, egentlig?

- Da vi fikk barn og etablerte familie, begynte vi å diskutere om vi skulle fortsette å bo i Oslo. Vi trivdes der med mange gode venner, men det er mye trafikk og man bruker for mye av livet i kø. Vi kom frem til at det kunne vært hyggelig å prøve å bo på et litt mindre sted. I tillegg fristet jo jobben som rådmann.

- Har du noen gang angret på flyttingen?

- Nei, det har jeg ikke. Vi stortrives.
Selv om rådmannen står ansvarlig så kan ikke jeg ta innover meg hver gang noe er feil i kommunen. Da har man ingen sjanse til å overleve.

Åtte år etter at Høyer Holum begynte som rådmann er Søgne på 25. plass av 428 kommuner på Kommunal rapports kommunebarometer. På Forbrukerrådets servicetest av kommuner er de på syvendeplass.

- Hva føler du selv at du har oppnådd?

- Da jeg kom i 2008 var kommunen en hårsbredd fra å gå inn i Robek (register over kommuner og fylkeskommuner som er i økonomisk ubalanse, journ.anm), på grunn av problemer med økonomien. Jeg tror jeg har gjort en viktig jobb med å bidra til at vi har fått kontroll på den biten. Men dette er ikke en jobb man gjør alene og det handler ikke om penger, men hvordan man motiverer ledere og ansatte til å dra lasset sammen mot et felles mål. Kommunen har et godt lederteam, dyktige tillitsvalgte og rundt 900 ansatte som kan si til seg selv at de er blant de aller flinkeste i landet.

- Føler du at disse resultatene har kommet i bakgrunnen av støyen som har vært?

- Jeg tror i hvert fall at de som jobber i kommunen ikke kjenner seg igjen i det bildet som tegnes.

- Hvilket bilde?

- At det er et sted der det er masse trøbbel og ikke noe hyggelig å jobbe. Folk flest stortrives, og de blir her lenge. Det er så tydelig for meg at folk vil noe, de vil utvikle kommunen, de er opptatt av brukerne sine. Jeg merker at folk trives i jobbene sine, de er stolte. Det er det store bildet, sier han.

Men i 2015 kom en rekke bekymringsmeldinger om et vanskelig arbeidsmiljø, fra nåværende og tidligere ansatte i kommunens administrasjonsavdeling.

- Mobbing, trakassering og fryktkultur er begreper som ble brukt. Det er sterke ord?

- Jeg kjenner meg rett og slett ikke igjen i det. Nå har vi gått inn og undersøkt det, mange runder, både internt med tillitsvalgt og også flere eksterne runder, og det kommer det samme hver gang, dette gjelder noen få. Og det stemmer med medarbeiderundersøkelser vi har hvert år, sier rådmannen, og legger til at han ikke synes personalsaker bør kommenteres i media.

Arbeidstilsynet førte tilsyn i desember i fjor og påla deretter kommunen å styrke hms-arbeidet, noe de også ifølge Holum har gjort - blant annet ved å holde dialogmøter.

- Er du det noe du tar selvkritikk på i ettertid?

- Vi burde hatt på plass mer ledelsesressurs tidligere, slik at vi kunne kommet tettere på folk og fulgt dem opp bedre enn vi gjorde. Vi tar også på alvor at ikke alle har følt at det har vært den takhøyden for kritikk og innspill som vi virkelig ønsker at vi skal ha i organisasjonen.

- Utad er det lett å få inntrykk av at du er flink med økonomi, men ikke så flink med mennesker…?

- Ja, jeg vet at det sies. Jeg tror det er feil. Jeg er ganske sikker på at det er feil. Vi har hele tiden klart å holde en velfungerende avdeling her. Vi har god dialog med tillitsvalgte og vi ønsker å behandle folk ordentlig. Vi hadde ikke klart å holde dette oppe hvis vi var helt håpløse med å skjønne hvordan folk fungerer, sier rådmannen.

Sentrumsgatene utenfor Rådhuset i Søgne oppleves som overraskende idylliske for en utenforstående. Ikke en uvanlig reaksjon, sier rådmannen.

- Et attraktivt sentrum er viktig for vekst. Det kommer nytt skolesenter her i løpet av noen år, med ny videregående skole og ungdomsskole. Det er et viktig element i å utvikle sentrum videre. Mange blir overrasket når de kommer til Tangvall, det er ikke uvanlig å få høre at det er blitt riktig så trivelig her, sier han.

Høyer Holum mener Søgnes omdømme har fått et negativt skjær den siste tida, men påpeker at folk virker å trives i kommunen og at det skjer mye spennende fremover. Det aller viktigste:

- Uten tvil E39. Kommunen har lagt ned masse arbeid i plan og påvirkningsarbeid for å få ny E39 gjennom Søgne. Ny vei gir spennende muligheter for næringsutvikling, sier han.

Rådmannen sier han fint klarer å koble av selv om det stormer av og til.

- Går det inn på deg når det er mye støy?

- Klart det kan gå inn på meg, men man må være skrudd sammen sånn at man tåler en støyt i en slik jobb. Dessuten må man distansere seg fra det inntrykket man kan få utad, at dette gjelder meg personlig. I realiteten er det ikke sånn verden er. Dette er en svært organisasjon på 900 mennesker, og selv om rådmannen står ansvarlig så kan ikke jeg ta innover meg hver gang noe er feil i kommunen. Da har man ingen sjanse til å overleve.

- Hva er det som gjør at du trives så godt i jobben?

- Først og fremst alle de hyggelige og kjempeflinke kollegene i kommunen. De er engasjerte i problemstillinger fra vugge til grav. Det handler om hvordan vi skal utvikle enda bedre tjenester innen blant annet barnehage, skole og helse- og omsorgsektoren. Jeg synes det er svært givende å kunne være med å bidra, sammen med politikere og ansatte, til at Søgne utvikler seg videre som en av Norges flotteste kommuner.

FAKTA ˆ
Stilling: Rådmann i Søgne kommune
Født: 1969
Familie: Gift, to barn
Bor: Andøya
Bakgrunn: Ledelsesutdanning i forsvaret med påfølgende tjeneste i ubåtvåpenet. Gikk rett fra studier til Nærings- og handelsdepartementet og var der i ti år. Jobbet som lærer i barne- og ungdomsskole, samt videregående skole ved siden av studiene. Jobbet også deltid i Hjemmetjenesten i Oslo i fem år.
facebook