Medlemsnytt
Andreas Vikhals er en av initiativtakerne til Mannedagen. Foto: Torstein Liene.

Kreftforeningen inviterer til mannedagen

11.05.2016 | May Baagøe Broughton
Da Andreas Vikhals fikk kreft 25 år gammel, følte han seg godt ivaretatt av helsevesenet, men savnet en møteplass for menn i samme situasjon. Nå inviterer han sammen med Kreftforeningen til «Mannedag» på Kjevik lørdag 21. mai.
artikkelen fortsetter under annonsen
Brokke
- Med bakgrunn i mine egne opplevelser har jeg et stort ønske om å etablere en plass for mannfolk som har eller har hatt kreft, hvor menn i alle aldre kan treffes og dele egne erfaringer og utfordringer med likesinnede, forklarer Vikhals.

Til daglig er Andreas Vikhals offiser ved Luftforsvarets Skolesenter Kjevik, hvor Mannedagen skal foregå med en rekke ulike aktiviteter.

Som så mange andre opplevde Vikhals at kreftdiagnosen snudde livet opp-ned.

- Det var en tilfeldighet som gjorde at jeg fant den første svulsten i 2007, som etter hvert viste seg å ha spredd seg til to andre steder i kroppen. Jeg hadde fått en sjelden utgave av lymfekreft. Med denne beskjeden fra sykehuset raknet min verden, og alt ble på mange måter snudd opp-ned. Fra å være ekstremt karrierebevisst og ha et ønske om å nå langt i det militære system, ble det plutselig sisteprioriteten min. Fremdeles var jobben viktig gjennom det gode samholdet og arbeidsmiljøet, men fokuset og livsperspektivet mitt ble totalt forandret, forteller Vikhals.

I denne perioden følte han seg godt ivaretatt av helesvesenet, mem samtidig savnet han noe å snakke med som forstod seg på hva han skulle igjennom fra et mer mellommenneskelig perspektiv.

- Jeg savnet et forum der man kunne komme for å få «råd og tips» i hverdagen gjennom behandlingen, som da etter hvert bestod av kirurgi, cellegift og strålebehandling. Det var nok flere tilbud for mennesker i en slik vanskelig situasjon, men jeg følte liksom at ingenting traff meg som ung mann. Det var liksom ingen plasser hvor jeg kunne treffe andre menn i litt mer hyggelige og interessante situasjoner enn på venterommet på kreftavdelingen eller under de forskjellige behandlingene.

Distriktssjef i Kreftforeningen, Geir Wehus, er glad for initiativet til Vikhals og samarbeidet med Luftforsvarets Skolesenter Kjevik.

- Vi ser absolutt behovet for å tilrettelegge møteplasser for menn. Noen har allerede funnet veien til Kreftforeningens temakafeer, som arrangeres flere steder i Agder, men det er spennende å kunne invitere til en helt annerledes aktivitetsdag som Mannedagen, sier Wehus.

På Mannedagen kan man, i følge Vikhals se og prøve litt forskjellige typer skytevåpen, bruke klatreveggen som vil være åpen med godkjente instruktører, få tips og råd fra en fysioterapeut som vil være tilgjengelig i idrettshallen t og hangaren vil være åpen for omvisning. Det vil også være anledning til prøve seg i en av skolesenterets simulatorer.

- I tillegg vil vi lodde ut noen helikopterturer for de påmeldte, som vi forhåpentlig kan gjennomføre samme dag. Naturligvis vil vi servere «mannfolkmat», nemlig pizza. Deltakelse i aktivitetene er frivillig, det er fullt mulig bare å se på og drikke kaffe, sier Vikhals.

Han ser gjerne at man på sikt kan tilrettelegge for flere aktiviteter og fora for menn med kreft.

-  Men i første omgang har jeg bare én skikkelig klar oppfordring til dere mannfolk der ute: Meld dere på, avslutter Vikhals

Fakta


MANNEDAGEN


  • Aktivitetsdag for menn i alle aldre som har eller har hatt kreft, lørdag 21. mai kl. 10-14

  • Påmelding til Kreftforeningen, Hanne Borgen Ottersen, 930 60 039

  • Samarbeid mellom Kreftforeningen, Luftforsvarets Skolesenter Kjevik og frivillige.

  • Mannedagen er sponset av Extrastiftelsen,og er gratis for deltakerne.

facebook