SPENN
Trine Lohne

Genuin interesse for ekte og ærlig mat

25.02.2016 | Tekst: Camilla Høy, Foto: Anders Martinsen
Gründer og matmor Trine Lohne er livredd for alle gårdsdyr. Som slakt derimot, er de slettes ikke å forakte.
artikkelen fortsetter under annonsen
Atea
Hester, kuer og sauer er liksom så brå av seg, så uberegnelige. Jeg er riktig nok født og oppvokst i Søgne med gårder rundt meg på alle bauger og kanter, men disse firbeinte dyra blir jeg aldri helt
fortrolig med. Jeg vil helst ha de foran meg på kjøkkenbenken, ferdig flådd og ferdig vomma. Sånn sett er jeg nok mer for en bybonde å regne, ler Trine Lohne (44).

Hun er gründer av Trine På Gården; en produksjonsbedrift i Søgne med fokus på ekte og ærlig mat tuftet på gamle oppskrifter, og de aller beste råvarene som hjembygdahennes har å by på. Alt er
hjemmelaget så klart, uten konserveringsmidler, kunstige fargestoffer eller annet krimskrams. Trine er også kreativ og aktiv medeier av Bønder i byen i Kristiansand, en relativt nyåpnet restaurant som serverer urban bondekost i en folkelig og uformell atmosfære.

Hverdagsheltene.
– Her skal vi løfte hverdagsheltene frem, og med det mener jeg selvsagt bøndene, sier Trine, og byr på eplemost laget på aromaeplene til Per Try i Søgne. Inne på kjøkkenet er datteren Sandra i gang med å tilberede økologisk havregrøt til dagens første frokostgjester. Den toppes med blåbær fra Fjælestad, plukket av matmor selv.

– Jeg sanka 60 liter en helg i fjor høst, sammen med ei venninne. Sola skinte og vi var de eneste som vandra rundt i skauen med hver vår bærplukker. Det var helt magisk, forteller Trine.

Det er i sånne settinger at hun virkelig slapper av, ute i det fri, med et spann i hånda og fuglekvitter på øret. Da plukkes det både sopp, bær, urter, granskudd og andre ville vekster som de fleste av oss aldri har hørt navnet på før.

– Interessen for ekte og ærlig mat kom i tidlig alder. Mormor og farmor laget absolutt alt fra bunnen av. De bakte, syltet, saftet og hermetiserte etter alle kunstens regler. Faren min jobbet som kokk, så han disket selvsagt opp med mye godt i heimen han også, sier Trine. Hun trodde alle familier hadde det sånn, inntil hun oppdaget at det faktisk finnes fiskepinner som er rektangulære!

Fanesak.
– Jeg skjønte etter hvert hvor heldig jeg var som fikk vokse opp med mennesker med ekte matglede og sans for lokale mattradisjoner. Det er ikke alle forunt. Folk har ikke tid lenger, eller de mangler kunnskap om våre forfedres foredlingsmetoder. Disse må vi ta vare på for kommende generasjoner, slik at de ikke går tapt.  Det har lenge vært min fanesak, sier Trine. Hun har forfattet kokeboken Matminner og dedisert denne til sine to barn, Sandra (21) og Fredrik (18), nettopp for å engasjere og inspirere.

– Sandra har nå hatt fagbrev som kokk i to år, mens Fredrik går i lære på Sjøhuset. Jeg er utrolig stolt av de begge to, sier Trine og smiler. Selv har hun tre fagbrev som henholdsvis kokk, butikkslakter og fiskehandler. Hun kan også skilte med over 30 års erfaring innen matfaget, med åpningen av Trine på gården i 2012 som den desidert største høydaren.

– Det har vært et eventyr siden dag én. Trine på gården ble fort en merkevare langt utenfor egne bygdegrenser. Kanskje fordi jeg var tidlig ute med å hanke inn gode folk som jobbet med markedsføring og profilering. Det å hente inn og spille på lag med mennesker som er dyktige på de tingene jeg ikke selv er så god på, har helt klart bidratt sterkt til at jeg har lykkes, sier Trine.

Tøffe tak.
Selvsagt har det også vært motbakker og mange tøffe tak, som det jo ofte er for gründere i tidlig fase. Sørlandets matmor har blant annet måttet kjempe mot janteloven, en steil hjemmekommune og vanskelig økonomi. Men dette er nå et tilbakelagt stadium, og Trine vil heller snakke om alt «det nye»:

– Tom Helge Djuphagen og Kristoffer Pedersen, begge eiere av Sjøhuset i Kristiansand, så at jeg hadde skapt et merke og en trend, uten at jeg egentlig var klar over det selv. De mente Trine på gården burde utvikles videre til et restaurantkonsept. Først sa jeg nei. Det krever jo litt å gi slipp på hjertebarnet sitt, ikke sant? Men jeg innså til slutt at vi sammen kunne skape noe større og bedre enn det jeg ville klare alene. Dermed ble det altså Bønder i byen, og samarbeid med noen fantastisk fine gutter, inkludert  kjøkkensjef Trond Kristiansen, som også er inne på eiersiden,
forteller Trine.

Hun legger til at det fremdeles kokes og produseres for full rulle på gården i Søgne, men at hun i disse dager ser seg om etter nye produksjonslokaler. Pickles, tomatmarmelade, syltet gresskar og hermetiske plommer går unna som hakka møkk, og distribueres nå over det ganske land gjennom grossisten Matcompaniet.

– Tenk at appelsinmarmeladen inspirert fra farmors tid i junaiten nå er å finne i butikkhyllene hos hippe Gutta på Haugen i Oslo. Jeg er så stolt at jeg nesten sprekker, sier Trine Lohne.
facebook