Bak fra venstre: Claus Oliver Pedersen fra Bakgården, Hans Otto Iversen fra Klimaalliansen, Anita S. Dietrichson fra Næringsforeningen i Kristiansandsregionen, Benjamin Bogan Tilstede mat og mer, Renate Hægeland fra Høyre, Reidar Fredriksen fra Fiskeeksperten og Hanne Jørgensen fra Hennig-Olsen Is. Foran fra venstre: Harald Andersen fra Kvadraturforeningen, Solvor Stølevik fra Kristiansand kommune og Trine Lohne fra Trine på Gården.

Går sammen om å redusere matsvinn

28.11.2017 | Tekst: Ingrid Michalsen og foto: Ragna Marie Henden
Klimaalliansen, Kristiansand kommune og Næringsforeningen går sammen om et initiativ for å redusere kasting av mat. Fredag 24. november lanserte de derfor «resteposen» for alle byens restauranter og kafeer.
- Når Næringsforeningen har engasjert seg i utfordringen knyttet til matsvinn i restaurantbransjen, er det fordi vi har forankret i strategien vår at vi tar samfunnsansvar og vil bidra til en grønnere hverdag, sier Anita S. Dietrichson.

Forrige fredag ønsket velkommen til møte på Grønt Senter sammen med Arne Otto Iversen i Klimaalliansen. Her var flere av byens restauranter og serveringssteder til stede, for å høre mer om satsingen på Resteposen.

Ifølge matvett.no kastes det nemlig over 355.000 tonn mat som kunne ha vært spist i Norge. Hver nordmann kaster hvert år 42 kilo mat som er fullt ut spiselig.  På verdensbasis anslås FN at vi de neste 15 år vil trenge 50 prosent mer mat for å møte behovene til en stadig voksende befolkning.

- Det enkleste vi kan gjøre er å redusere vår matkasting – noe som er bra for både miljøet og lommeboka, påpeker Dietrichson.

Ikke unaturlig var hele lunsjen på møtet på Grønt Senter en «vrak-lunsj» bestående av ufisk, utsorte grønnsaker og vrakis. Restaurantgünder Øyvind Nese og kokk Jarl Vøllestad – kjent blant annet fra Bakgården og Måltid – sto for tilberedningen.

En rekke aktører var invitert til å si noe på møtet: Høyre-politiker og bystyrerepresentant Renate Hægeland, Solvor Stølevik fra Kristiansand kommune, Reidar Fredriksen fra Fiskehandler Reinhardtsen, Hanne Jørgensen fraHennig-Olsen Is, Trine Lohne fra Trine på Gården, Claus Pedersen fra Bakgården, Harald Andersen fra Kvadraturforeningen og Benjamin Bogan  fra Tilstede Mat og Mer.

Møtet den 24. november var et oppfølgingsmøte fra da Selina Juul fra Danmark besøkte Grønt Senter tidligere i år. Juul har fått en rekke priser for arbeidet sitt med å redusere matsvinn i Danmark.
facebook

Relaterte saker