SPENN
Andreas Lie (t.v.) og Steinar Hagen i Røyrås Trenindustri feirer 30 års jubileum neste år. Reisen for trevareprodusenten, som lager materiell til noen av de største bedriftene i Agder, har vært ganske utrolig.

Et industrieventyr på Finsland

04.11.2016 | Tekst: Ingrid Michalsen Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Røyrås treindustri startet som et lite sagbruk i 1987. I dag teller bedriften 22 ansatte og leverer varer til noen av de største bedriftene på Agder.
artikkelen fortsetter under annonsen
Fagopplæring Syd
- Det har vært en fantastisk moro reise. Krevende til tider, men fantastisk moro, sier Andreas Lie, daglig leder i Røyrås treindustri.

Bedriften ligger «der ingen skulle tru, at en så stor bedrift kunne bu». På Finsland, mellom skog og gårdsbruk, har trefabrikkprodusenten holdt stand siden 1987. Den gang med tre ansatte og en produksjonshall på 140 kvadratmeter. I dag teller de 22 ansatte, og har 2000 kvadratmeter fabrikklokale og 1500 kvadratmeter lager. Det kan med andre ord betegnes som en solskinnshistorie: Om hvordan en tradisjonell og familieeid bedrift har klart å modernisere og fornye seg. Men så var det dette med bilder, da.

- Du trenger ikke ta så mange av meg, det er jo de ansatte som jobber her som er viktige, sier Lie, mens han, litt nølende, klatrer opp på en stabel med trepaller.

Han kikker litt brydd på fotografen. Steinar Hagen, en av eierne bedriften, humrer. Han hadde aldri tenkt at det lille sagbruket han startet med faren, og farens fetter, for 30 år siden skulle omsette for 52 millioner kroner 30 år senere.

- Jeg er oppvokst på gård rundt en kilometer unna, og begynte å jobbe med dette da jeg var 16 år gammel. Da startet jeg mitt eget firma som lagde båtstoler. Men da min fars fetter, Viggo Hærås, lurte på om jeg og min far ønsket å være med å starte opp her, med produksjon av trepaller og trådpallboks, ble vi med. Våre to første kunder var Elkem Karbon og Øye Smelteverk, forteller Hagen.

Ordet «trådpallboks» sier han så fort og selvfølgelig at Lie må inn og korrigere litt.

- Du må forklare hva det er, Steinar, det er jo ikke alle som vet det. Han har vært så lenge i denne bransjen at han glemmer at det ikke er like naturlig sjargong for alle som ikke jobber med trevareproduksjon, humrer Lie.

Hagen humrer tilbake, og forklarer at det er en trekasse med ståltråd rundt. I dag er det familien Hagen og familien Hærås som eier Røyrås treindustri, men Hærås jobber ikke selv i bedriften i det daglige. Rundt årtusenskiftet så de et behov for å få inn nye krefter på daglig leder-siden.

- Jeg er ikke glad i papirarbeid og sånn, jeg vil jobbe i produksjonen, forklarer Hagen.

- Sånn sett var Steinar veldig forutseende. Mange familieeide bedrifter venter for lenge med å hente inn ny kompetanse. Etter 16 år i bedriften nå, kjenner jeg at dette er like mye livsverk for min del, som for Steinars del, forklarer Lie.

Han sier de er bedriften som produserer «det alle trenger, men egentlig ikke har lyst til å betale for»: EURO-paller, trekasser, engangspaller, pallekarmer, pakkematriell og finerplater.

- Glencore er vår største kunde, det har de vært helt siden starten, og de utgjør i dag rundt 30 prosent av inntektene våre. I tillegg leverer vi til Alcoa, Byggma, Fibo Trespo, Huntonit, MH Wirth og NOV, forklarer Hagen.

Akkurat til de to siste kundene, har leveransene dalt noe den siste perioden som følge oljekrisen. Lie forteller at de har måttet permittert to ansatte, og at to andre valgte å finne seg noe nytt å gjøre.

- Prosjektpakking er nesten borte hos oss. I fjor solgte vi for 850.000 kroner til en kunde i løpet av årets to første måneder. I år har vi solgt for 120.000 kroner til samme kunde i løpet av åtte måneder. Det illustrerer godt hvordan markedet har endret seg. Heldigvis har vi vært smarte og har flere bein å stå på. Dessuten er vi opptatt av å hele veien se på hvordan vi kan kutte kostnader og effektivisere, forteller han.

Etter å ha fått innvilget lån hos blant annet Innovasjon Norge, har de også investert rundt sju millioner kroner i Sør-Norges største produksjonslinje for fire-veis oppføring av paller.

- Vi er produksjonsbedrift, så vi vil aldri tjene masse penger. Våre fortrinn er kompetanse, kvalitet og levering. Dessuten er tre en fornybar og bærekraftig ressurs, forklarer Lie.

Rundt 300 semitrailere med trelast kjører ut fra bedriften hvert år. Noen ganger må Steinar ut selv. Som når en kunde ringer og vil ha 40 eplekasser produsert til neste dag.

- Det har hendt at jeg har reist inn her i jula for å jobbe natta gjennom for å få levert varene. En gang måtte jeg ut til MH Wirth på 1. nyttårsdag, som plutselig fikk akutt behov for pakkemateriell. Det er også vår styrke, vi kan hive oss raskt rundt. De ansatte fortjener virkelig skryt, de stiller alltid opp når vi spør, forteller Hagen.

Nesten halve staben er ufaglærte, og en familie på fire fra Litauen har flyttet til Finsland etter å ha fått jobb i bedriften: Far, mor og to sønner.

- Veldig mange av de som jobber her har vært her i mange år. Det tyder på at det er et godt sted å være, sier Lie.

FAKTA ˆRØYRÅS TREINDUSTRI
Adresse: 4646 Finsland
På nett: www.royraastreindustri.no
Ansatte: 22
Stiftet: 1987
Daglig leder: Andreas Lie
Resultat før skatt: 600.000 (2015)
facebook