SPENN

En rød tråd på A3

13.01.2016 | Deloitte
Hvordan sikre gjennomføringen av strategien?
artikkelen fortsetter under annonsen
Aksell
De fleste ledere har nok deltatt på en strategisamling hvor man har formulert fine visjoner og mål som til slutt ender opp i et omfattende strategidokument som vanskelig lar seg gjennomføre. Ofte er ikke innholdet i strategidokumentet tilstrekkelig forankret hos de involverte. Videre mangler det en rød tråd fra den langsiktige visjonen til de kortsiktige aktiviteter i handlingsplanene.

Kjenner du deg igjen i noe av dette, kan strategiverktøyet Hoshin Kanri være noe for din virksomhet. Verktøyet kommer opprinnelig fra Toyota og Leanfilosofien og betyr «kompasset/retningen mot stjerna og metode for gjennomføring».

Hoshin-metoden skal sikre en involverende strategiprosess hvor retningen kommer fra øverste ledelse, men svaret på «sånn gjør vi det» må komme nedenfra og opp. Strategi handler om å ta noen valg. En Hoshinstrategiplan skal få plass på ett A3 ark og tvinger oss dermed til å prioritere i strategien vår. En Hoshin-plan er et årlig planleggingsverktøy som linker langsiktig visjon til kortsiktige aktiviteter. Verktøyet er et godt styrings- og rapporteringsverktøy for daglig leder på styremøter.

Marianne T. Fenger og Deloitte Sørlandet har gjennomført en rekke strategiprosesser med utgangspunkt i dette verktøyet.

Tilbakemeldingene fra bedriftene er blant annet: «Styret vårt likte å få statusoppdatering i dette formatet », «godt å gå fra et 75 sider strategidokument til alt på ett A3-ark» og «motiverende å se at vi klarer å gjennomføre de målene vi har satt oss».
facebook