Med smittevern i fokus var Næringsforeningens ressursgrupper samlet på Ernst hotell denne uka.

De viktige, faglige støttespillerne

18.06.2021 | Margrethe Saga
Ressursgruppene er viktige faglige støttespillere for Næringsforeningen.
- Næringsforeningen har åtte ressursgrupper, og skal snart opprette enda flere. Vi har et mål om at 10 prosent av våre 1100 medlemsbedrifter skal være representert i en ressursgruppe, sier Trond Backer, administerende direktør i Næringsforeningen.

Denne uka arrangerte foreningen sin første samling hvor alle ressursgruppene var representert, for å bli kjent med hverandre og fortelle om hva de ulike gruppene arbeider med.

Transport og logistikk:

Mattias Eder fra Kristiansand havn presenterte arbeidet til gruppa "Transport og logistikk":

- Vår ressursgruppe ble opprettet i 2016, opprinnelig som et vareeierforum. Siden har arbeidet utviklet seg til også å omfatte utfordringer knyttet til transport og logistikk. Vi arrangerer flere bedriftsbesøk og frokostmøter i løpet av et år, og typiske saker vi arbeider med er Gartnerløkka, Ytre Ringvei, Konteinerhavna og havn ved Kongsgård/Vige. Vi bidrar også inn i Næringsforeningens næringspolitiske arbeid.

Byutvikling og infrastruktur:

Arbeidet til den eldste ressursgruppa, Byutvikling og infrastruktur, ble presentert av gruppeleder Jill Akselsen fra JBU Ugland:

- Vi jobber med å skape en attraktiv region for næringsutvikling og det å skape arbeidsplasser. Vi vet at arbeidsplasser er viktig for å lage gode byer og tettsteder. Gruppa vår er bredt sammensatt, og vi er opptatt av at arbeidet skal være faktabasert. Blant annet benytter vi oss av studenters arbeid. Vi skal være en premissleverandør inn mot politikerne, og har jobbet mye med områder som havna, Gartnerløkka, Sørlandets samferdselsløft, byvekstavtalen og kommunens arealplan.

U40

Like før arrangementet gikk av stabelen hadde den ferskeste gruppa sitt konstituerende møte. Dette er gruppa U40, som ledes av Martine Holth Rønneseth fra PWC:

- Vår gruppe vil bidra til å gjøre Agder til Norges beste plass å bo, leve og jobbe. Vårt hovedmål er å bygge bro mellom dagens beslutningstakere og morgendagens arbeidskraft. Vi har allerede bestemt oss for tre hovedmål vi ønsker å jobbe mot: å endre ordskiftet i media ved å fremsnakke regionen, å øke mangfold og integrering i arbeidslivet slik at hele arbeidsstokken benyttes samt å tilrettelegge for samarbeid ved å bidra til nettverksbygging.

WiB:

Vibeke Holm Ruud, daglig leder ved Aqarama, er leder for ressursgruppen WiB:

- Vi er et bedriftsnettverk i vekst, med 296 medlemmer. Vi er hovedsakelig til for kvinner som ønsker å bidra, styre og lede. Et av våre mål er å styrke kvinneandelen der hvor beslutninger fattes, enten det gjelder i bedriftsledelser, styrerom eller fagforum. På sikt håper vi at det ikke blir behov for en gruppe som dette, men enn så lenge ser vi at det er nyttig. Vi arbeider blant annet med kompetanseheving for å bidra til at medlemmene blir rustet til å ta på seg ansvar, og å synliggjøre all kompetansen vi sitter på i landsdelen.

Ressursgruppe region vest:

I 2014 styrket Næringsforeningen sin satsing mot vest, som da var Søgne og Songdalen kommuner. Til tross for at kommunesammenslåingen nå er et faktum, har gruppen valgt å fortsette sitt virke. Kathrine Repstad Falch fra Søgne og Greipstad Sparebank presenterte deres arbeid:

- Vi er en viktig møtearena for bedriftene i vest, med minglearrangementer og bedriftsbesøk. Per i dag er det rundt 90 medlemsbedrifter i Søgne og Songdalen. Vi har blant annet jobbet med ny videregående skole på Tangvall, og ny adkomst til Mjåvann industriområde. Vi arbeider også med turisme, ny kommuneplan og sitter på viktig lokalkunnskap om området.

Grønn omstilling:

Linn Grøtberg fra Miljøfyrtårn leder gruppen "Grønn omstilling".

- Klima og miljø har blitt en viktig driver for næring, og vi har valgt å spesialisere vår gruppe innenfor disse feltene. Vi ønsker å styrke den grønne konkurransekraften i landsdelen, og bidra til at bedrifter kan tjene penger samtidig som de har lavest mulig klimaavtrykk. Vi arbeidet blant annet med kompetanseheving knyttet til det å lykkes med grønn omstilling og grønn forretningsutvilking. Blant annet har vi et kurs i samarbeid med UiA, og vi har utarbeidet en bærekraftsrapport sammen med PWC.

Ressursgruppe reigon øst/Lillesand:

1. januar 2020 ble det opprettet en ressursgruppe for Lillesand, etter at Lillesand Vekst ble besluttet nedlagt. Gunnar Kulia er Næringsforeningens representant i denne gruppen.

- Vi har stort fokus på medlemspleie, og har jobba med ulike bransjer som håndverkere og turisme. Vi har flere samarbeidsprosjekter gående, blant annet et reiselivsprosjekt for å øke attraktiviteten i Lillesand. Vi arbeider også tett med politisk og administrativ ledelse i kommunen, og har fokus på sentrumsutvikling i Lillesand. En ny parkeringsløsning er et eksempel på saker vi arbeider med.

Flere i arbeid:

Den siste gruppa som presenterte seg var "Flere i arbeidet", ledet av Hege Gabrielsen i PWC.

- Det står altfor mange utenfor arbeidslivet, og dersom vi skal komme opp på samme gjennomsnitt som kommuner vi sammenligner oss med må vi få 3000 flere ut i arbeid i Kristiansand. Dette er noe av det vår gruppe skal arbeide med. Arbeidet bygger videre på det som ble gjort av det kommunalt nedsatte oppgaveutvalget. Vi vet at næringslivet er en svært viktig samarbeidsaktør for å få flere i jobb, og vi ser at det oppstår mange nye muligheter når ulike aktører samles rundt en felles utfordring.
facebook

Relaterte saker