Medlemsnytt
Daglig leder i CarShine, Bernhard Roland.

CarShine øker takten og forsterker teamet

15.04.2016 | Ole-Petter Sunde
Bilpleie er viktig. Godt stell gir ikke bare bilen et pent utseende, men beskytter også mot rust og matt lakk.
- Nå er tiden inne for å gi bilen litt ekstra pleie og gjøre den klar for vår - og sommersesongen. Dette er viktig, ikke minst med tanke på sikkerhet, men også når det gjelder andrehåndsverdi på bilen, så er riktig rens og renhold viktig.  Hos oss er det nå høysesong, og aktiviteten i firmaet er økende.Vi tilbyr bilpleie både i luksusklassen, og den ellers helt normale klassen der vask og polish bidrar til et trygt og godt bilhold, forteller Bernhard Roland, daglig leder i CarShine.

Han sier firmaet nå er i ferd med å ansette nye folk.

-  Vi merker større pågang, og skal nå i gang med å ansette en salgs- og markedssjef som vil forsterke staben vår, påpeker Roland.

Norges Automobilforbund (NAF) har utarbeidet en tipunkts-liste for å gjøre bilen vårklar:

1. Vask utvendig

Salt fungerer som bindemiddel og fester skitt til bilen. Hvis saltet får lov til å bli liggende, kan det resultere i rust. Vask bilen godt utvendig og spyl oppunder skjermene. Bruk gjerne avfettingsvæske, men les veiledningen nøye.

 2. Vask av motorrommet

Gjennom vinteren har saltet også kommet inn i motorrommet og salt er strømførende. Vær forsiktig med bruk av høytrykkspyler i motorrommet. Sett en tape-bit over utluftingshullet i lokket til bremsevæsken før du spyler i motorrommet.

3. Batteriet

Finnes det irr på batteripolene bør disse rengjøres med lunkent såpevann og smøres  med vaselin eller syrefritt fett over polskoene. Har du hatt mye småkjøring i vinter er det lønnsomt å ta en vedlikeholdslading av batteriet. 

4. Vask, rydd og luft innvendig

Det som kanskje er aller viktigst er en skikkelig rengjøring av vinduene innvendig – her syndes det stort med tanke på trafikksikkerheten. Ta ut gulvmatter og sjekk om det er fuktighet etter vinterens snø og slaps i gulvteppet. Lufting er bare bra. Gulvteppet trenger kanskje en tepperens også? 

5. Gummilister og døråpninger

Bruk en silikonstift på alle gummilistene – det være seg dør-, panser- eller koffertlokklister. Dette holder gummilistene myke og smidige, forsinker aldringsprosessen og tetningene blir bedre slik at du unngår vindsus ved dørene. Det er viktig å vaske grundig i døråpninger og rundt dørene. Smør alle dørlåser.

6. Før polering, sjekk eventuelt skader i lakken

Før polering bør du se om lakken har fått steinsprutskader i løpet av vinteren. En liten steinsprut kan raskt utvikle seg til rust og bør derfor repareres. Flekken må først pusses ren for mulig rustdannelse. For å unngå at skadestedet utvides ved bruk av pussepapir, bruk gjerne en spiss kniv og rens skadestedet. Ha så på et sjikt med grunning for så å lakkere med en liten pensel. 

7. Utvendige plastdeler

Støtfangere og andre plastdetaljer utvendig på bilen har en egenskap som gjør at de ikke ruster, men de mister glansen og falmer. Disse delene kan renses og poleres med et spesielt middel for plast. Det er viktig å gjøre denne jobben før en starter polering av bilen. 

8. Polering

Følgende tre faser anbefales:

1. Lakkrens; over tid vil lakken få en matt og oksidert overflate. Lakkrens fjerner oksidasjon og fastgrodd skitt i lakken.

2. Polering; beskytter lakken og gir glans.

3. Ekstra lakkforsterker; legger en glasshard hinne over lakken og kan også begrense steinsprutskader.

Bruk av poleringsmaskin vil gi det beste resultatet da den skaper varme, som igjen bidrar til å åpne porene i lakken og voksen kommer dypere inn i lakkens porer. Husk imidlertid at maskinen må være i bevegelse hele tiden .                     

En bevarer polishen på bilen best ved å benytte bilsåpe med voks når en vasker bilen, og at en ikke bruker for varmt vann. Husk at varme er med på å åpne porene i lakken og det vil igjen gjøre at polishen forsvinner.

9. Valg av dekk på sommeren

Husk at gode dekk er en billig livsforsikring. Minimumskravet til dekkmønster på sommerdekk er 1,6 millimeter, men NAF anbefaler minimum 3 millimeter. Ikke benytt piggfrie vinterdekk som sommerdekk! Du får lengre bremsestrekning, dårligere sidestabilitet og får tidligere vannplaning. Våt asfalt og varmegrader er vinterdekkenes verste fiende.

10. Lagring av vinterhjulene

Vask vinterhjulene godt før lagring. Sjekk dekk og felger for mønsterdybde og skader – holder de en sesong til? Fjern steiner fra dekkmønsteret. Minimumskravet til mønsterdybde på vinterdekk er 3 millimeter – NAF anbefaler minimum 4 millimeter.

(Kilde: naf.no)
facebook