SPENN
Kjell A. Kristiansen tror tiden i Forsvaret gjorde ham rustet til å lede under press, noe som kommer godt med i prosessen rundt kommunesammenslåingen.

Bygger en storby

20.02.2019 | Tekst: Jan Frantzen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Kjell A. Kristiansen har ansvar for å få på plass organisasjon og personal for nye Kristiansand, samtidig som han fortsatt er rådmann i Songdalen. Det er krevende oppgaver, og 55-åringen har dårlig tid.
artikkelen fortsetter under annonsen
Fagopplæring Syd
– Jeg kjenner at det er et visst press, men dette er jobben vår. Sånn har vi det, og jeg er ikke fremmed for krevende prosesser, sier Kristiansen.

Han er rådmann i Songdalen og kommende direktør for organisasjon, personal og stab i nye Kristiansand. Han har også ansvaret for å etablere sektoren før sammenslåingen er et faktum i 2020.

– Nye Kristiansand er drømmescenariet for oss som har jobbet med kommuneutvikling. Det å bygge en storby er noe jeg ønsker å være med på. Man må være oppmerksom på at det er kjempestort, og man må jobbe ekstra hardt, men samtidig er det veldig motiverende, sier rådmannen.

Voldsomt trykk

Han sitter i kontorene til nye Kristiansand i fjerde etasje på Sandens, fortsatt en smule andpusten etter å ha hastet fra forrige møteavtale. Han er godt trent, og tåler tempoet, men det er unektelig hektisk med to jobber. Og i sammenslåingsprosessen er det ikke mye rom for omstendelighet.

– Utfordringen er at dette var en tvangssammenslåing, så vi kom senere i gang enn en del andre kommuner. Vi har hatt skikkelig dårlig tid, og det har vært et voldsomt trykk. Det kan innebære en risiko for at vi mister noe på veien. Mange ønsker å få gjort mye i de respektive kommunene før 2020, og med trykket i sammenslåingsprosessen i tillegg, kan man være sårbar for at strikken strekkes for langt. Da er det lite slingringsmonn for å rette det opp igjen. Men vi gjør naturligvis sårbarhetsanalyser og risikodempende tiltak underveis, og har relativt god oversikt.
Ingen blir større av å gjøre andre mindre

Usikkerheten

Akkurat nå handler det mye om innplassering av ledere og lokalisering for de 9000 kommuneansatte i nye Kristiansand. Kristiansen har blant annet ansvar for alt av IT, i tillegg til personal og organisasjon.

– Det er en krevende kabal å flytte folk som ikke nødvendigvis vil flyttes. Rådhuskvartalet i Kristiansand er for eksempel et populært arbeidssted, og vi vet at vi må flytte en del folk ut derfra fordi andre skal inn.

– Usikkerhet er jo et viktig element i forbindelse med endring. Hvordan håndterer dere den?

– Vi forsøker å få ned usikkerheten der vi kan – der hvor det ikke vil bli så mange endringer, som for eksempel skoler, barnehager og sykehjem. De øvrige prøver vi å informere så mye som mulig, sier Kristiansen, som også holder et tett øye på sykefravær-utviklingen i de involverte kommunene.

– Det er en sterk indikator når det gjelder organisatorisk usikkerhet og uro. I Songdalen og Søgne er sykefraværet nokså lavt, og i Songdalen går det ned. Så det ser bra ut foreløpig, men vi har fortsatt noen måneder igjen hvor vi må følge med.

Vil gjøre andre bedre

Den røde tråden i Kristiansens yrkeskarriere er en interesse for samfunnsstruktur. Han ønsker å bygge noe som er betydningsfullt for samfunnet.

– Og du liker å være den som bestemmer?

– Hvis ledelse innebærer å gjøre andre bedre, er svaret ja. Jeg har alltid likt å lede, men jeg har et motto som sier at ingen blir større av å gjøre andre mindre. Jo mer ansvar du får, jo mer avhengig er du av dyktige kolleger.

[caption id="attachment_14913" align="alignleft" width="800"] Rådmann Camilla Dunsæd, Kjell A. Kristiansen og ordfører i Kristiansand, Harald Furre, har dagene fylt opp med kommunesammenslåing.[/caption]

Kristiansen har blant annet bakgrunn fra Sjøkrigsskolen i Bergen og sjøforsvaret. I de årene lærte han mye om å ta vare på menneskene rundt seg, samtidig som man løser et oppdrag.

– Du kan ikke utelukke det ene eller det andre. Som leder må du være tydelig på hvor vi skal, og samtidig ta vare på de du har med deg. I tillegg lærte jeg mye om å ta upopulære beslutninger, for det er også en del av virkeligheten. Det ligger i ryggmargen min at jeg ikke snur meg vekk når det oppstår et problem. Det må håndteres tidlig, ellers blir det bare større. I Forsvaret ble vi også utsatt for press, både fysisk og psykisk, og det er en trygghet å vite at jeg tåler en del.

Samfunnsutvikling

Kristiansen ser frem til 2020, når sørlandshovedstaden vil romme 110 000 innbyggere og forhåpentligvis stå enda sterkere nasjonalt.

– Det er fascinerende å jobbe i en storby. Det er en ressurskamp mellom de største byene, og vi har ikke muskler til å ta opp kampen med Oslo, men kan være en betydelig aktør i ressursdiskusjonen med Bergen, Trondheim og Stavanger. Det er viktig for den nye kommunen å være sterkt delaktig i det nasjonale samspillet. Hvis du har en landsdel som er samordnet, som ser verden med samme øyne og taler med samme stemme inn mot nasjonale myndigheter, står vi mye bedre i nasjonale ressurskamper. En firefelts motorvei mellom Kristiansand og Stavanger kommer ikke av seg selv, den kommer fordi mange samordner seg. Det gjelder all viktig infrastruktur, sier han.

Tiden er ute, og Kristiansen må videre. Dagene kommer til å være travle i lang tid fremover, men det plager ikke 55-åringen nevneverdig.

– Dette handler om samfunnsutvikling, og hva som er bra for Sørlandet som region. Det er det først og fremst veldig moro å få være med på, sier han.

FAKTA: Kjell A. Kristiansen (55)

Stilling: Rådmann i Songdalen. Direktør for organisasjon, personal og stab, samt assisterende rådmann i nye Kristiansand.

Familie: Gift, fire barn

Bor: Kristiansand

Bakgrunn: Tidligere organisasjonssjef i Vennesla kommune og administrerende leder for Knutepunkt Sørlandet. Rådmann i Songdalen siden 2014.
facebook

Relaterte saker