Medlemsnytt
Elever fra 3. klasse på Tordenskjoldsgate skole tester en prototype oppfinnelsen. Maskinen skal utvikles videre av kunstner Doctor Superhelga (AKA Marte Johanne Ekhougen) og stå klar til bruk i offentlig rom i juni. (Foto: Idunn Sem.)

Utvikler drømmemaskiner oppfunnet av barn

16.05.2025 | Pressemelding
I prosjektet MyMachine utvikles såkalte drømmemaskiner oppfunnet av barn. De siste ukene har prosjektet gjennomført prototypetesting.
artikkelen fortsetter under annonsen
Techpoint 2025_3
Samtidig står det unike samskapingsprosjektet, som fremmer kreativitet og evne til nyskaping, i fare for å avvikles. Det opplyser prosjektleder Idunn Sem, rådgiver ved fakultet for kunstfag ved UiA.

I prosjektet MyMachine samarbeider universitet, fylke og kommune om å rekruttere bredere til tekniske fag og styrke framtidas kompetanse på utvikling av nye løsninger. I prosjektet utvikles såkalte «drømmemaskiner» funnet opp av barn. Disse realiseres så i samarbeid med ingeniørstudenter, kunstfagstudenter, yrkesfagelever og mentorer fra næringslivet.

Prototyper nærmer seg ferdigstillelse

De siste ukene har prosjektet gjennomført prototypetesting av årets fire drømmemaskiner, som i år ferdigstilles av elever ved Vg2 Teknologi- og industrifag, Vg2 Treteknikk og Vg2 Teknologi- og industrifag Maritimt. Nå gjenstår den siste utviklingsfasen, før maskinene skal vises fram og tas i bruk i offentlig rom - blant annet på kulturskolen Knuden, under Palmesus Junior og på sikt i det nye vitensenteret som nå bygges på campus i Kristiansand.

Trues av nedleggelse

MyMachine har gjennom årene utviklet 41 drømmemaskiner - fra ville idéer til fungerende prototyper. Det internasjonale nettverket som prosjektet er del av har mottatt flere internasjonale priser for sin unike modell, som involverer tre utdanningsnivåer i samskaping. Det har også oppnådd treårig støtte fra fylke og kommune, og er bærebjelken i en pågående pilot for bredere rekruttering til tekniske fag.

Likevel står prosjektet i fare for å bli avviklet etter dette skoleåret.

- Vi har et godt partnerskap med fylke, kommune, universitet og kulturfeltet, men vi trenger også flere aktører fra næringslivet som vil bidra til å styrke framtidens kompetanse i regionen, sier prosjektleder Idunn Sem.

Hun viser til aktører som Mosvold og Co, som bidrar med økonomisk støtte til videreføring av prosjektet.

Sem oppfordrer spesielt bedrifter som er opptatt av bærekraft og framtidens kompetanse til å ta kontakt.

For mer informasjon om prosjektet: https://mymachine.no
 

Fakta om MyMachine

  • Hvert år involverer MyMachine yrkesfagelever, kunstfag- og ingeniørstudenter og over 100 barneskoleelever i Kristiansand.
  • Målet er å fremme kreativitet og gi barn og unge førstehåndserfaring med å utvikle nye løsninger - fra idé til fungerende prototype.
  • MyMachine startet i Belgia og finnes nå i 16 land, blant annet Belgia, Tyskland, Portugal, Sør-Afrika, Mexico, USA, Kenya og Norge.
  • Globalt har prosjektet mottatt flere internasjonale priser, sist som «Tech Education Initiative Of The Year 2025».
  • Prosjektet ved UiA er enn så lenge enestående i sitt slag i Norge, og administreres av Fluks - Senter for ung kunst og kultur ved Fakultet for kunstfag, Universitetet i Agder.
  • Prosjektet finansieres av Agder fylkeskommune, Kristiansand kommune og Universitetet i Agder, samt aktører fra næringslivet som Mosvold og Co. MyMachine startet som et Cultiva-prosjekt.
facebook