Rune Byremo startet i en ny prosjektstilling 1. desember. Foto: Håkon A. Repstad

Nytt ansikt i Næringsforeningen

01.12.2022
Fra 1. desember er Rune Byremo prosjektansatt i Flere i arbeid. Han får hovedansvar for en ny pilot på Elkem.
artikkelen fortsetter under annonsen
Fagopplæring Syd
Hvordan kan flere bedrifter ta større ansvar for å kvalifisere og rekruttere unge personer som stiller svakt i det ordinære arbeidsmarkedet?

Dette spørsmålet skal Næringsforeningens nyeste tilskudd, Rune Byremo, jobbe for å finne svar på. Som prosjektansatt i Flere i arbeid har han hovedansvar for en ny pilot på Elkem.

Nettopp derfor vil han tilbringe mye av sitt daglige virke ute hos virksomheten.

- Mange bedrifter sier de er villige ta en større rolle i kvalifisering av arbeidskraft, slik at de får tak på den kompetansen de trenger i dag og for tiden fremover. Samtidig er det mange arbeidsgivere som opplever at det er tids- og ressurskrevende å navigere i tiltaksapparatet med de aktørene som har en viktig rolle i dette bildet. Dette er noe vi vil se nærmere på gjennom piloten, ved å utføre konkrete utprøvinger av fleksible kvalifiseringsløp med unge i bedriften.

Dette forteller prosjektleder i Flere i arbeid, Helena Frustøl Andås.

- Da er det viktig med et tett samarbeid med tiltaksaktørene rundt arbeidsgiver og bygge mentorkompetanse internt i virksomheten på de avdelingene hvor kandidatene blir tilsatt. Elkem brenner særlig for unge mennesker som av ulike grunner ikke ønsker eller passer til tradisjonelt utdanningsløp, og det vil fokuseres på denne gruppen. 

Dette skal han jobbe med 

I sitt nye virke skal Byremo koordinere samarbiedet mellom Elkem og nødvendige aktører som Agder fylkeskommune/fag- og yrkesopplæring, aktuelle opplæringskontorer og NAV. Han vil også koordinere og jobbe for utvikling av mentorkompetanse blant ansatte. Gjennom piloten vil det identifiseres viktige suksesskriterier og eventuelle endringsbehov for at bedrifter i større grad tar ansvar for opplæring, og resultere i en modell som flere bedrifter kan dra nytte av. 

- Dette er noe Elkem virkelig brenner for, og det er fint å se hvordan de åpner dørene for et slikt utviklingsarbeid og deler av sine erfaringer. Denne måten å jobbe på er inspirert av GE Healthcare sin satsning gjennom LEIDA-prosjektet, som vi har god dialog med. Det blir spennende å se hva vi sammen kan få til, sier Frustøl.

Klar for å starte arbeidet

- Jeg ser frem til å arbeide konkret med tematikken utenforskap med bakgrunn i de utfordringer det medfører for enkeltindivider og samfunn. Dette sammenfaller også med næringslivets fremtidige behov for kvalifisert arbeidskraft.

Dette forteller Rune Byremo selv. Han er overbevist om at piloten vil føre til resultater som vil styrke kvalifiseringen av unge som har stått utenfor arbeidslivet. 

- Generelt vil jeg si at jeg opplever arbeidsgivere, fag- og yrkesopplæringen, videregående skole, NAV og andre aktører som positive og villige til å tilrettelegge for et inkluderende arbeidsliv. Flere bedrifter satser på økt intern kompetanse knyttet til mentoring og veiledning - som blant annet Elkem.

- Jeg er overbevist om at ved å benytte handlingsrommet, og ved god samhandling mellom de ulike aktørene, vil piloten kunne finne gode kvalifiseringsmodeller som fører til en varig tilknytning til arbeidslivet.  

 
facebook