Næringspolitikk

Mener industrimeldingen utelater to helt avgjørende faktorer

NiN trekker frem to svakheter ved fremleggelsen:
- FoU - Industrien må investere mer i forskning og staten må legge til rette for tilgang på mer langsiktig risikokapital og bedre offentlig-privat samarbeid for å fremme teknologisk innovasjon.
- Formueskatt - At formueskatten, som av landets samlede gründer- og oppstartmiljøer er pekt på som det største hinderet for nyskapning, ikke er nevnt i industrimeldingen, er bekymringsfullt. Industrien er i dag i stor grad eid av utenlandske aktører eller av staten. Det må stimuleres til mer norsk, privat eierskap. Å fjerne formueskatten vil styrke konkurransekraften.
Dette er positivt:
- Det er positivt at industrimeldingen løfter betydningen av grønne verdikjeder som havvind og peker på sammenhengen mellom olje og gass (herunder leverandørindustrien) og teknologiutviklingen i lavutslippssamfunnet. Denne er viktig, fordi petroleum har vist en enestående evne til å tiltrekke seg kompetanse, noe som blir avgjørende for å lykkes i årene som kommer.
- Det er bra at industrimeldingen peker på betydningen av å få tilgang til mer ren kraft og få nett på plass raskere, men det må konkretiseres langt mer hvordan dette kan skje i praksis, ref. kritikken regjeringen fikk fra Riksrevisjonen. Dette er særlig viktig for nye etableringer.
- I forslaget til ny minerallov sier regjeringen at de vil gjøre «EUs Critical raw material act» til en del av EØS-avtalen. Det betyr mye for viktigheten av mineralforekomsten i Norge og øker statusen for disse.
Samlet representerer landets 171 næringsforeninger en medlemsmasse på om lag 30.000 bedrifter med 750.000 ansatte.