Trond M. Backer i Næringsforeningen sammen med Peter Gitmark i Burson.

– Må prioritere Agders viktigste saker

23.05.2025 | Tina McDougall
Hvordan kan Agder ta større plass på den nasjonale agendaen? Og hvilke saker er egentlig de viktigste for regionen?
artikkelen fortsetter under annonsen
Techpoint 2025_4

– Nasjonale politikere ønsker lokal enighet. Skal du få gjennomslag, må du koble andre på og se utover regionen. Man må forstå behovet og svare ut kriterier som foreligger.

Det sa Peter Gitmark fra kommunikasjonsselskapet Burson, da han innledet på en samling for bransjeledere i regi av Næringsalliansen i Agder i slutten av april. Næringsalliansen er en sammenslutning av alle næringsforeninger og næringshager i Agder, og bransjelederne som ble invitert representerer et bredt spekter av ulike bedrifter i regionen. 


Gitmark jobber arbeider i skjæringspunkt mellom politikk, næringsliv og kommunikasjon, og ble invitert til å innlede under samlingen. Han pekte på hvordan politisk påvirkning handler om å ha et tydelig budskap og forstå det politiske handlingsrommet.

Prioritering av saker
Mange saker er relevante for regionen, som forsvar/HV-07, kraft og energi, grønn industri, havvind og vei. Men hva er viktigst? Hva er av avgjørende betydning for Norge, og hvor kan Agder få nasjonal drahjelp?

– 
Det er så mange saker, og da kan det bli intetsigende. Hva er viktigst, og hva er av avgjørende betydning for Norge? Vi må treffe på det som er nasjonal politikk og nasjonal interesse, sa Gitmark.

Fortellingen om Agder – hva kan regionen bidra med?
Innlegget til Gitmark var et viktig oppspark til en stor og viktig diskusjon i etterkant. Det var bred enighet blant de frammøtte om at man må få til en felles enighet om følgende:
• Hva ønsker vi å være kjent for?
• Hva kan Agder bidra med for Norge?

To suksesshistorier fra regionen er opprettelsen av Mechatronics Innovation Lab (MIL) og utbygging av firefelts motorvei mellom Oslo og Stavanger, herunder etableringen av Nye veier. 
MIL har bidratt til å styrke regionens teknologiske kompetanse og tiltrekke seg både nasjonale og internasjonale aktører. Utbyggingen av vei er avgjørende for å styrke Norges konkurransekraft ved å redusere reisetiden og øke trafikksikkerheten.
Nye veier ble etablert i Kristiansand under sterk konkurranse med andre regioner, der Kristiansand var best på å svare på statens bestilling.


Workshop under bransjesamling i april

Regionens styrker
På samlingen var man enige om at det må kommuniseres mye tydeligere ut hva som er styrkene i regionen, som:

  • Beliggenhet: Agder har en strategisk beliggenhet som knytter Norge sammen med Europa. Regionen er en viktig inngangsport for internasjonal handel og kraftimport.

  • Teknologi og innovasjon: Regionen er verdensledende innen offshoreindustri og prosessindustri. Agder er også kjent for sin sterke teknologiske kompetanse og innovative miljøer.

  • Utdanning og forskning: Agder har sterke forskningsmiljøer og utdanningsinstitusjoner. De samarbeider tett med næringslivet for å sikre relevant kompetanse og innovasjon. Universitetet i Agder (UiA) spiller en sentral rolle i å fremme forskning og utdanning i regionen.

  • Samarbeid: Det er et sterkt samarbeid mellom næringsliv, offentlig sektor, klynger og akademia i Agder. Dette samarbeidet bidrar til å styrke regionens konkurransekraft og evne til å tilpasse seg nye utfordringer.

  • Grønn omstilling: Agder har satt seg ambisiøse mål for grønn omstilling og bærekraft. Regionen satser på fornybar energi, energieffektivisering og bærekraftig industriutvikling.

Norge har satt ambisiøse mål for å bli et lavutslippssamfunn innen 2050. For å oppnå dette, er det avgjørende å styrke konkurransekraften gjennom grønn omstilling. Agder-regionen spiller en nøkkelrolle i denne prosessen med våre innovative løsninger og sterke samarbeidstradisjoner.

Teknologisk innovasjon er en nøkkelkomponent i den grønne omstillingen. Agder-regionen har vært en pioner innen utvikling av havvindprosjekter og offshoreindustri. Videre satsing på teknologi og bærekraftige løsninger vil styrke Norges konkurransekraft på globalt nivå.

Det vil bli mangel på kraft i Norge fra 2030. For å møte dette behovet trenger vi havvind som kilde til fornybar energi. En forutsetning for å lykkes med havvind, er utvikling av havneinfrastruktur som industriområder med kaifront. Får vi utviklet det, vil det igjen bidra til å sikre grønn omstilling og skape nye arbeidsplasser.

Dette er bransjesamling:

Næringsalliansen startet i 2024 opp bransjesamlinger. Dette for å forene regionens aktører og stå samlet om de viktige sakene for Agder. En arena for å møtes på tvers av bransjer for å forene seg om noen saker og budskap. Det arrangeres 4 bransjesamlinger i året.
Deltakere i bransjesamlingene: Næringsforeningene, GCE NODE, Eyde cluster, Visit Sørlandet, Digin, EBA, Inakva, NHO, LO, regionrådene, Universitetet i Agder, Agdering, Agder fylkeskomme, Nasjonalt kompetansesenter for havvind, H2-nettverket, Vekst i sør, Morrow og Cultiva. 
 
facebook