Daniel Rogstad i Equinor fortalte om vindpark-prosjekter under utvikling. Foto: Håkon Repstad

Flytende vindpark settes snart i drift

09.11.2022 | Håkon A. Repstad
Equinor satser stort på industrialisering av havvind, men allerede i år settes en flytende vindpark langs norskekysten i drift.
Equinor har store ambisjoner for havvind i Norge. Nylig signerte et konsortium bestående av RWE Renewables, Hydro REIN og Equinor en MoU med Windport.

Men de er ikke alene om å se mulighetene i sør. GCE Node, NOV og Nekkar var denne uken med på et fullsatt arrangement hos Næringsforeningen som handlet om ambisjonene for havvind i Agder.

- Vi står ovenfor store omstillinger og utfordringer. Vi har en klar strategisk retning. Vi skal være et bredt energiselskap og et ledende selskap i det grønne skiftet skiftet.

Det sa Daniel Rogstad, leder for forretningsutvikling havvind Norge, i Equinor.

Skal produsere 12-16 GW fornybar energi innen 2030.

- Vi har et enormt potensial langs kystlinjen. Nå ser vi at vi trenger denne kraften i Norge, men også utenfor landegrensene. Naturresursene er der og etterspørselen er der. Vi har en leverandørindustri fra maritim sektor som er i en helt spesiell klasse. Vi skal bygge Norge som havvindnasjon gjennom leverandørindustrien, sa Rogstad.

Bærekraftig energi er stikkordet, og havvind er en viktig del av det. Rogstad forteller at fornybarsatsingen vil trigge investeringer på rundt 4 milliarder. Et felles prosjekt for hele det norske samfunnet.

Åpner flytende vindpark i år

Equinor er allerede i gang med havvind. «Haywind tampen» er et flytende vindkraftverk som bygges i dag. Dette blir den første vindparken i verden som leverer strøm til olje- og gassplattformer. Anlegget skal etter planen startes opp i 2022 og målet til Equinor er å ta med seg erfaringene fra dette anlegget i den videre prosessen. «Trollvind» er neste område som skal i drift. Det skal produsere 1000 MW, ti ganger så mye som Haywind, med planlagt oppstart i 2027.

Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II er de største områdene som er åpnet for fornybar energiproduksjon til havs. 

- Dette kan bli stort. Det vil ikke bare være én base i tilknytning til Sørlige Norsjø II. Vi ønsker å være i dialog med utviklere, lære av hva norske leverandører kan tilby- og levere på, sa Rogstad. 

Han sikter til de mange mulighetene som kan tilfalle Agder og trakk frem viktigheten av at kommunene i landsdelen jobber sammen for å tilby de beste løsningene. Og det kunne Rune Klausen, leder av Fremtidens havvind, bekrefte at vi gjør på Agder. Han fortalte om hvordan kommunene i regionen sammen kan levere på kompetanse og havnefasiliteter til produksjon, sammenstilling og driftsbaser. 

Klatrende robot

Andøya-baserte Nekkar er en av leverandørene som jobber for å bli med på havvind-prosjektet. Mette Harv, konserndirektør i Nekkar ASA ,fortalte om "Skywalker", en klatrende robot som kan avlaste behovet for tradisjonelle kraner i utbyggingen- og monteringen av vindturbiner. Piloten har allerede blitt prøvekjørt av statsminister Jonas Gahr Støre.

- Dette er et selvklatrende verktøy som har vært utviklet gjennom 20 år. Den er 33% mer effektiv i installasjon av vindturbiner og minsker fotavtrykket i naturen. Den krever mindre plass, fortalte Harv.

Administrerende direktør i NOV, Rune Johnsen, fortalte at selskapet har en ambisjon om å doble kapasiteten for å havvindsinstallasjoner innen 2025. Jekkesystemer, kraner og utvikling av såkalte tri-floatere, er blant områdene NOV spesialiserer seg på.




 
facebook