Aktuelt

- Usikkerhet er gift for investeringsviljen

Norge og Agder kan bli hardt rammet
- Tollsatsene rammer Norge aller mest gjennom økt usikkerhet og faren for en global resesjon, sier sjeføkonom i Sparebanken Sør, Tore Grobæk Vamraak.
Onsdag 2. april la USAs president Donald Trump fram omfattende nye tollplaner. Sjeføkonomen mener at de nye globale spillereglene kan få stor innvirkning lokalt, over tid.
- Det er relativt få enkeltbedrifter som er avhengig av eksport til USA og som dermed blir direkte rammet. Men det er sannsynlig at handelskrigen vil tilta, med stadig større ødeleggelser for internasjonal og norsk økonomi, sier Vamraak.
Trond Backer, administrerende direktør i Næringsforeningen i Kristiansandsregionen, er bekymret for utviklingen.
- Uroen i verden påvirker oss fordi vi er en så åpen økonomi i Norge. Vår region eksporterer både råvarer og teknologi i verdensklasse, og når etterspørselen faller, merker vi det umiddelbart.
_1.png)
Tollsatser på 18 prosent
Ifølge statssekretær Ragnhild Sjoner Syrstad (Ap) har regjeringen jobbet på spreng for å analysere Trumps nye tollplaner, som strekker seg over hele 37 sider med unntak og regler.
- Tidligere var tollen tre prosent. Nå er det lagt til ti pluss fem prosent. Totalt 18 prosent på varer fra Norge, sier Syrstad i et webinar om situasjonen.
I tillegg gjelder fortsatt de eksisterende 25 prosentene på stål, aluminium og biler.
Frykter svekket handlingsrom
Backer advarer også om hvordan svekkelsen av oljefondet, som følge av global økonomisk uro, kan påvirke framtidige investeringer og offentlige satsinger.
- Satsing på havvind og ny grønn industri krever at staten er med i starten. Men faller oljefondet i verdi, blir det mindre penger å bruke. Innenfor handlingsregelen er over 20 prosent av statsbudsjettet fra oljefondet, så vi er mer sårbare enn vi liker å tenke på.
Både han og Vamraak understreker betydningen av å stå sammen med Europa:
- Det er helt avgjørende at vi omfattes av EUs tiltak. Vi må unngår tollmur mot vårt viktigste marked.
Økonomisk uro kan skape nye allianser
Sjeføkonom Vamraak mener vi bare har sett starten på det som kan bli en langvarig økonomisk konflikt.
- Alle de store aktørene vil vise muskler. Vi må håpe Trump bøyer av. Men vi vil uansett få økt usikkerhet, og usikkerhet er gift for investeringsviljen. Det kan føre til at den oppgangen vi håpet på, uteblir.
Han peker samtidig på at konflikten kan åpne for tettere samarbeid internasjonalt.
- Vi ser at EU ønsker å styrke handelsbåndene til Norge, og det er grunn til å tro at tollkrigen mellom USA og Kina vil føre til at Kina vil være på tilbudssiden overfor Europa for å få avsetning for varene sine.
Elkem: – Prisene vil stige
Helge Aasen, administrerende direktør i Elkem, sier selskapet forbereder seg på mulige konsekvenser.
- Jeg er ikke veldig bekymret for direkte konsekvenser på egen eksport til USA, men vi tror det vil føre til prisstigning for amerikanske kunder. Generelt er dette negativt for økonomisk vekst og handel, og gir grunn til å frykte resesjon. Vi er forberedt på at det kan gå den veien, og det vil i så fall ramme mange inkludert oss, sier Aasen.
_1.png)
Motstand i USA
Trumps tollplaner er også omstridt på hjemmebane i USA. Ifølge Vamraak har reaksjonene allerede begynt å merkes.
- Når tollen får skikkelig effekt på prisene vil amerikanske forbrukere merke at de får dårligere råd. Et flertall av amerikanere er imot de nye tollsatsene. Det har vært store «Hands Off!»-demonstrasjoner over hele landet. Trumps «approval rating» har falt til 43 prosent – det laveste nivået siden han tiltrådte. Nå har vi også sett at viktige støttespillere for Trump i amerikansk næringsliv har gått offentlig ut og kritisert tollbarrierene.
- Går vi inn i en ny finanskrise?
- Dersom USA fortsetter på denne kursen går det mot en global resesjon som rammer Norge og særlig vår region gjennom oljeprisfall. Det vil være veldig ulikt finanskrisen som vi opplevde i 2008-2009. Men dersom Trump skulle gjøre alvor av planene om å svekke egen valuta gjennom å misligholde amerikansk statsgjeld, kan vi havne i en ny finanskrise.
Lokal temperaturmåling på vei
Næringsforeningen i Kristiansandsregionen planlegger nå å sende ut en ekstraordinær konjunkturundersøkelse rett over påske for å få bedre innsikt i hvordan lokale bedrifter ser på fremtiden.
- Det er viktig for oss å få bedre innsikt i hvordan våre medlemmer rammes av situasjonen. Vi må vite hva vi står overfor, sier Trond Backer.