- Kan glemme rentekutt
Det var den tydelige konklusjonen da han innledet tirsdagens møte om økonomiske utsikter hos Næringsforeningen. Under møtet gjennomgikk han globale perspektiver og lokale tall som kommer frem i Næringsforeningens undersøkelse om økonomiske utsikter.
Akkurat denne tirsdagen ble en ekstraordinær undersøkelse presentert. Denne ble sendt ut etter president Trumps Liberation Day, der han offentliggjorde tollsatsene for handel med USA.
(Lenger nede i saken kan du lese mer om regionale tall. Først litt mer globalt og nasjonalt.).
- I dag tidlig så vi at prisstigningen spratt. Generell prisstigning er nå på 3 prosent. Med det kan man glemme rentekutt med det første, sa Vamraak.
Går ganske bra
Han minnet om at det går brukbart bra i Norge om dagen. Samtidig gir Stortinget bokstavelig talt gass:
- Det har vært en kraftig økning i oljepengebruken. Man gir gass fra Stortingets side samtidig som Norges bank holder foten på bremsen. Også justert for ekstraordinær pengebruk knyttet Ukraina, så er det ekstra oljepengebruk nå, sa Vamraak.
Norges bank egne tall fra regionalt nettverk viser at bedriftene går stort sett bra.
- Det fører til at de jekker opp rentekurven, konstaterte han.
Boligmarkedet følger utviklingen, der prisstigningen i Agder er 7 prosent siste år. Og folks inntekter har økt. Til tross for dette går ikke mer penger til nye huskjøp eller hytte.
- Husholdningene betaler jevnt ned boliglån, det tas ikke opp nye. Inntektene har økt, men sparingen er endret til finansiell sparing, som å betale boliglån, investere i aksjer eller la pengene hope seg opp. Det er så vidt vi fornyer det som slites av boliger. Det bygges nesten ikke nye boliger. Husholdningene sitter med sterk kjøpekraft og har spart 150 milliarder.
Bakgrunnen er at folk ikke har tro på fremtiden som før.
- Folk har penger, men har ikke tillit til egen og landets økonomi. Vi har ikke sett så lave tillitsnivåer på 30 år. Nedturen er bredere og mer langvaring enn vi har sett noen gang, sa Vamraak.
Enkelt sagt: Folk venter med kapitalinvesteringer, men kjøper nye puter og sofa. De tar ikke de store investeringene som krever tillit til økonomien for å gjennomføre.
Økt toll
Den amerikanske presidenten ønsker økt toll for å få hjem produksjon av varer som i dag produseres i andre land. Men tollmurer ødelegger verdenshandelen – og det bekymrer også Næringsforeningens medlemmer.
- Med full handelskrig i alle retninger vil det bli ekstremt skadelig for en åpen økonomi som vår, sa Vamraak.
Han peker på at USA i mindre grad har klart å omstille seg på grunn av globaliseringen enn Norge. Da for eksempel tekstilindustrien forsvant fra Norge kunne de ansatte gå inn i andre jobber i nye bransjer som vokste frem. Samme omstillingen klarte ikke USA. 8. juli går de 90 dagene som Trump utsatte tollmuren med, etter den såkalte Liberation Day.
Trump påvirker sørlandsk næringsliv
Næringsforeningens ekstraordinære konjunkturundersøkelse gikk ut i april, et par uker etter Liberation Day.
I undersøkelsen spør man blant annet om hvordan bedriftene ser på omsetning, lønnsomhet og utvikling i antall ansatte de neste 12 månedene. I møtet kunne foreningen presentere tallserie for flere år, men også sammenligne direkte med tallene for januar i år.
- Det har vært en jevn økning i troen på omsetning fra 2022 da rentene økte. Dette varte helt til Liberation Day. Da økte pessimistene i antall. Tilsvarende bilde ser vi for lønnsomhet. Pessimismen doblet seg her på et par måneder, sa Vamraak.
Når det gjelder antall ansatte så har ikke næringslivet forventet store økninger, men endringen nå er at enda flere forventer å holde seg på samme antall ansatte som før.
Bransjemessig skiller særlig eiendom, bygg og anlegg seg ut sammen med industri.
- For eiendom henger det sammen med rentenivået. Det tar lenger tid å få ned renta enn man så for seg for et år. For industrien ser vi det samme, der optimismen for økning i omsetning har gått ned fra en andel på 55 prosent til ti nå. Store investeringer tas ikke nå.
Se noen av Vamraaks slider her: