Næringsforeningen samlet hos Bouvet. Workshopen var ledet av Rebekka Olsson Omslandseter og Ragnhild Mørner Fidjestøl. (Foto: Næringsforeningen.)

- En døråpner for smartere arbeidsdager

18.06.2025
For å utforske hvordan kunstig intelligens kan forenkle arbeidsprosesser og forbedre intern samhandling, gjennomførte Næringsforeningen nylig en workshop i samarbeid med Bouvet.

Kunstig intelligens (KI) har lenge vært et tema for teknologiselskaper og akademiske miljøer, men nå rykker teknologien for alvor inn i kontorlandskapet. Næringsforeningen har tatt konkrete grep for å forstå og ta i bruk generativ KI, og arrangerte nylig en tre timers workshop med Bouvet, med fokus på praktisk bruk.


- Dette var ikke en teknisk gjennomgang for spesielt interesserte. Det handlet om hvordan vi kan bruke verktøy vi allerede har, som Copilot i Microsoft 365, til å jobbe smartere, sier Trine Haugland, markedsansvarlig i Næringsforeningen.


Fra idémyldring til konkrete tiltak


Under workshopen fikk deltakerne innsikt i hvordan generativ KI fungerer, og hvilke muligheter som finnes for å effektivisere hverdagsoppgaver.


- Vi ble utfordret til å stille spørsmål som: Hva tar mest tid i dag? Hvilke prosesser kan forbedres med KI? Hvilke verktøy bruker vi kanskje for lite? Det førte til mange gode diskusjoner og konkrete ideer, forteller Haugland.


Et av temaene som vakte særlig interesse, var hvordan man internt kan bli enige om god og trygg bruk av KI – både i det daglige og i et mer strategisk perspektiv. Bouvet bidro også med opplæring i promptteknikker, altså hvordan man formulerer effektive instruksjoner til KI-verktøy.

- Vi har allerede verktøyene. Det vi trenger, er å øve oss på å stille de gode spørsmålene. Når vi starter med «hva bruker vi egentlig tiden vår på?», blir mulighetene med KI enda lettere å se, forteller Rebekka Olsson Omslandseter, en av de to kursholderne i Bouvet. 


Inspirasjon til videre arbeid


Næringsforeningen ser nå på flere tiltak som følge av workshopen. Blant ideene som ble diskutert, er:
 

  • Analyse av medlemsaktivitet, inkludert hvem som deltar på arrangementer og hvilke kanaler som treffer best.
  • Analyse av ekstern tilstedeværelse, som uttalelser og presentasjoner i offentligheten.
  • Optimalisering av drift og kommunikasjon, gjennom bedre samspill mellom Microsoft 365 og generativ KI.


- Vi ser også på hvordan vi kan dele denne kunnskapen med medlemmene våre. Et kurs i promptteknikk med bransjespesifikke eksempler er et aktuelt tiltak vi vurderer, sier Haugland.


Etikk og ansvar i førersetet


Et viktig aspekt i workshopen var også å sette søkelys på etikk, personvern og regelverk knyttet til KI-bruk.


- Bouvet gjorde disse spørsmålene både håndterbare og relevante for vår virkelighet. Det handler ikke bare om teknologi, men om mennesker, kultur og ansvarlig bruk, understreker Haugland.


- Generativ KI er ikke noe vi skal vente på. Det er noe vi bruker, og skal fortsette å bruke på en trygg og målrettet måte. Workshopen var en døråpner for oss, og vi gleder oss til å ta dette videre, avslutter hun.

facebook