Harald Stanghelle mener Arendalsuka et viktig middel i kampen mot et demokrati i forvitring.

- Look to Arendal

23.01.2019 | May Baagøe Broughton
Tidligere redaktør i Aftenposten Harald Stanghelle ser på Arendalsuka som et viktig forum for å opprettholde den offentlige debatten.
- De mange arenaene under Arendalsuka, der små og store temaer blir satt opp, hvor både grundig avtalte samtaler mellom tunge aktører og små hastige kaffemøter finner sted, understreker betydningen av Arendalsuka som en nasjonal møteplass, sa Stanghelle fra scenen under sitt foredrag på Agderkonferansen denne uka.

Han mener det ligger en undervurdert regibetydning både i og for norsk politikk, og da Arendalsuka ble satt opp første gang viste det at det var et udekket behov for denne regien. Han fremhevet at denne møteplassen har bygget seg opp på oppsiktsvekkende kort tid. Stanghelle har selv vært tilstede gjennom flere år og har de to siste årene sittet i programkomiteen sammen med Helene Fladmark og Øystein Djupedal, hvor sistnevnte er gründeren av Arendalsuka. Gjennom deltakelsen i programkomiteen har han blitt imponert over den massive  kommunale dugnadsånden og fra scenen på Agderkonferansen stilte han spørsmålet: Har Arendalsuka betydning for norsk politikk?

- Den burde ha det. Look to Arendal, ga han selv som tilsvar.

Veien til et demokrati i forvitring


Ifølge Stanghelle har sosiale medier gjort et kraftfullt inntog på den politiske arenaen, som gjør at vi er i ferd med å forandre måten vi snakker om politikk og samfunn på. Det handler blant annet om hvordan vi snakker sammen, hvordan vi forstår hverandre og det å akseptere motstanderens synspunkt. Han mener vi lever i en verden der fakta og de resonnementene som kan verifisere fakta er i ferd med å bli devaluert. Alt for ofte blir dyrkerne av hat, sinne, indignasjon og konflikt vinnere i den nye formen for samfunnsdebatt.

- I en Facebook-verden der det meste blir målt i "lik og del" blir de faktabaserte, nøkterne og saklige debattene taperne. Kommentarfeltenes brutale utskjelling er bare den spisse toppen av en langt mer gjennomgripende utvikling av kommunikasjon i fremtiden, understreket Stanghelle.

Han avsluttet foredraget sitt med å si at alt dette skjer i en tid der det blir færre og færre offentlige møteplasser. Det trengs motkrefter i form av leirbål som lyser opp og og varmer de som står rundt, som utgjør tillitsamfunnets leirbål. Ifølge Stanghelle har Arendalsuka kraft i seg til å være et slikt leirbål, og da blir den også en del av det norske tillitsamfunnets infrastruktur. Dette må bygges opp over tid og holdes vedlike.

Om Arendalsuka:

"Arendalsuka skal være en årlig nasjonal arena hvor aktører innenfor politikk, samfunns- og næringsliv møter hverandre og folk, for debatt og utforming av politikk for nåtid og framtid.

Arendalsuka er partipolitisk uavhengig, og har som mål å styrke troen på politikk og politisk debatt. Arendalsuka vil på denne måten bidra til å styrke kraften i vårt levende demokrati."
(Kilde: www.arendalsuka.no)
facebook

Relaterte saker