Aktuelt
Marlene Nørgaard Carolus, styreleder i Formue København. (Foto: Håkon A. Repstad)

Fullt hus på den store Styrekvelden 

08.02.2024 | Håkon A. Repstad
Det må tenkes nytt om mangfold i styrerommet, er det klare budskapet fra Marlene Nørgaard Carolus.
artikkelen fortsetter under annonsen
Brokke
Hun er selv styremedlem i Formue i København, og på topp 100-listen til Berlingske Tidende over kvinner i det danske næringslivet. Under «Den Store Styrekvelden» i Kristiansand, oppfordret Carolus bedrifter på Sørlandet til å være modigere når styremedlemmer skal velges.       

- Fremtidens styrer er de som kan kombinere et rasjonelt tankesett, med kreativitet og evnen til å tenke ut av boksen. Derfor trenger vi mer mangfold i styrerommet, mener Carolus.


Vil få store konsekvenser

I dag er kun 20 prosent av styremedlemmene i norske aksjeselskaper kvinner. I år innfører regjeringen nye krav, og innen utgangen av 2024 må minst 8000 bedrifter i landet vise til 40 prosent kjønnsandel i styrerommet. Ved manglende oppfyllelse er styret ulovlig sammensatt, og i ytterste konsekvens kan selskapet bli oppløst.

I Norge betyr det at 6600 nye styremedlemmer må være på plass innen nyttår. - Dette er bra, mener Carolus, som fra scenen viste til hvordan et godt styremangfold løfter bedriften, gjør den sterkere og mer rustet for fremtiden. Hun trakk også frem yngre som en viktig rekrutteringsarena når nye styrer skal settes sammen.
 
Næringsforeningen stod i spissen for «Den Store Styrekvelden», som trakk rundt 160 bedrifter og styrekandidater til Kristiansand.

-Vi har et hårete mål om at vi skal være blant de beste i Norge på styremangfold. Jeg tror vi skal klare det, fordi vi har kommet godt i gang, sier administrerende direktør i Næringsforeningen Trond Backer.

160 bedrifter og styrekandidater samlet seg til den store Styrekvelden på Ernst hotell.

Over halvparten er kvinner

Et av tiltakene er Næringsforeningens styredatabase, Styreportalen. Dette er en database som i dag består av over 450 kandidater.

- Alle som er interessert i styrearbeid kan registrere seg i Styreportalen, og vi mange av kandidatene har svært imponerende CV-er å vise til. Den yngste i portalen er i midten av 20-årene, den eldste er 73 år. Så her har vi et godt spenn av kandidater, forklarer Ingrid Michalsen, leder for strategi og utvikling i Næringsforeningen.

Over halvparten av de registrerte i portalen er kvinner. 

Foreningen lanserte Styreportalen i samarbeid med Formue, Advokatfirma Tofte Hald og Qualified Professionals, i september 2023. Hensikten er å profesjonalisere styrearbeidet og sikre at bedrifter får tilgang til et bredere spekter av kandidater. Og under «Den Store Styrekvelden» fikk styrekandidater og bedrifter rikelig tid til å knytte kontakt. Marked- og kommunikasjonsansvarlig i Avigo, Ingebjørg Schenk, var en av de som deltok.

- Det var en inspirerende kveld med flinke folk på scenen som ufarliggjorde det å sitte i et styre. Det var overraskende engasjerende og relevant, både for bedriftsledere som setter sammen styrene, for de som sitter i et styre og de som kunne tenke seg et styreverv, fastslår Schenk.
 
facebook