SPENN
Asgeir Hartveit og Trond Moi jobber med å spre selskapets budskap. Her på scenen under Techpoint 2021. Foto: Scream Media

Vil stoppe matsvinn

15.11.2021 | Margrethe Saga
Med Sharenotwaste ønsker gründerne å gjøre noe positivt for verden.
artikkelen fortsetter under annonsen
Brokke
– Fortell om ideen deres!

– Sharenotwaste er et selskap som ønsker å skape bærekraftige løsninger ved å utfordre etablerte sannheter. Vi vil utvikle teknologi og forretningsmodeller inspirert av delingsøkonomi, og gi etablerte systemer en hjelpende hånd. Det første vi har sett på er verdikjeden til matsystemet: helt fra maten blir sådd til du har den på tallerkenen. Vi ønsker å digitalisere dette, løfte frem lokalmat fra produsenter og private hager, og sørge for at dette blir spist før det blir dyrefôr eller eventuelt kastet.

– Hvordan startet det?

– Ideen kom i 2017. Asgeir hadde jobbet lenge innen finans, og hadde lyst til å jobbe med teknologi. Trond hadde en idé om å dele alle de overflødige pærene i hagen sin, og lurte på muligheten for å utvikle en app. Vi brukte to år på å finne ut av hvordan vi kunne lage noe som var bærekraftig, helt fra bunnen av. Nå har vi utviklet en teknologisk plattform for delingsøkonomi, og har lansert appen Fuud hvor folk kan bli matreddere både ved å dele av sin egen mat og å kjøpe eller ta imot fra andre.

– Hvilke ambisjoner har dere?

– Vi har store ambisjoner! Plattformen kan også brukes til andre områder enn mat. Hvis vi lykkes med denne i Norge kan den fungere over alt. Det som var viktig for oss var å gjøre det bærekraftig. Vi må kunne tjene penger på det, for å betale leverandører og ansatte, og det må være noe som er positivt for verden. Vi vil ikke suge ut ressurser, men lage noe som gjør verden bedre. Vi har brukt lang tid på å utvikle forretningsmodellene.

– Hvorfor er matsvinn viktig?

– Det er et stort problem som FN utfordrer verden på. Da må man se på hele verdikjeden. Det er store utfordringer knyttet til dette, og mye av maten som produseres blir ikke spist.

Sharenotwaste:

Hvem: Asgeir Hartveit, Trond Moi, Stig Jacobsen og Sofia Sandø Hartveit

Hva: Startet Sharenotwaste for å skape bærekraftige løsninger innenfor flere områder. Har utviklet appen Fuud.

Tre ting vi har lært:

Bygg et team. Det er tungt å være alene.

Ikke gi opp. Jobb med det som gir resultater, og ha stayeregenskaper.

Respekt. De som tør å satse på gründervirksomhet er utrolig tøffe!
facebook

Relaterte saker