Medlemsnytt

Slik reduserer du risikoen ved internasjonal handel

13.01.2022 | Margrethe Saga
- Vi merker økt interesse for å sikre handel med bedrifter verden rundt.
artikkelen fortsetter under annonsen
Adv. Tofte
Det sier Helge Hammersbøen, regionbanksjef DNB på Sørlandet.

- Mange bedrifter har hatt et godt og langvarig forhold til sine handelspartnere. Etter at pandemien kom, opplever flere at de ikke er så sikre på sine handelspartnere lengre, samtidig som at rammebetingelsene har endret seg og mange søker større grad av sikkerhet, sier han.

Bidrar til redusert risiko

En stor andel av norske bedrifter handler med utlandet, de kjøper eller selger en vare eller tjeneste til en utenlandsk kunde eller fra en utenlandsk leverandør.

- Det er overraskende mange bedrifter som ikke er klar over hvilken risiko de tar med handel med utlandet. Nå vil vi hjelpe disse kundene og har utviklet et eget rådgivingskonsept for trygg handel med utlandet, sier Hammersbøen.

Internasjonalt banknettverk

DNB ønsker å gi bedriftene best mulige produkter og tjenester.

[caption id="attachment_18101" align="alignleft" width="234"] Helge Hammersbøen, DNB[/caption]

- Ulike kunder opplever forskjellige risikoelementer når de handler med utlandet, og trenger derfor ulike produkter og tjenester, sier Hammersbøen.

- Vi kan via vårt banknettverk passe på at varen ikke blir betalt før den sendes eller ankommer Norge. Det medfører at kundene slipper å forskuttere betalingene sine på kjøpene de gjør.

Avdekker bedriftenes risikoelementer

Banksjefen ser fram til å gi gode råd på tvers av valuta, kreditt og arbeidskapital.

-Ved å hjelpe bedriftene til raskt oppgjør og sen betaling økes likviditeten til selskapet. Og, vi hjelper kundene med å sikre seg på en forsvarlig måte for utfordringer med valuta, import eller eksport på en systematisk måte, sier han.

Ved å fokusere på bedriftenes verdikjede avdekkes risikoelementene selskapene har, forklarer han.

-DNB har Norges ledende valuta- og trade finance-miljø, og vi vil gi våre kunder god rådgivning ved varehandel.

Reduser risiko

Hammersbøen forteller om flere produkter og tjenester som hjelper deg å redusere risikoen med internasjonal handel:

- Trygg handel med utlandet - Trade Finance og garantier. Sikrer betaling for vareleveranse eller tjenester. Garantien kan gjelde for enkeltleveranser eller en løpende avtale. En type garanti er husleiegaranti for leie av lager.

- Raskt oppgjør og utsatt betaling - Fordrings- og leverandørfinansiering ved bruk av trygg handel-løsninger. Banken kan også finansiere og diskontere remburser slik at bedriften får oppgjør med en gang, eller at banken betaler og bedriften betaler på et senere tidspunkt.

- Få bedre likviditet med raskere oppgjør – factoring: Veldig mange av bedriftene får spørsmål fra sine kunder om økt kredittid. Med factoring får bedriftene raskere oppgjør og med import ramburs kan bedriftene betale når det passer dem.

- Fast valutakurs på betaling: Dersom bedriften skal gjøre opp handelen i en annen valuta kan det være riktig å bruke fast valutakurs - da vet din bedrift hva det vil koste for varene som er kjøpt eller solgt, avslutter han.
facebook

Relaterte saker