Medlemsnytt
Fra venstre Geir Bergskaug fra Sparebanken Sør, Torbjørn Engedal fra Optilift AS, Jeanette HTaraldsen og Otto Isaksen fra Digin.

Optilift AS vinner Innovasjonsprisen 2019

26.03.2019 | May Baagøe Broughton
Optilift stakk av med seieren da Digin og Sparebank Sørs Innovasjonspris ble delt ut under Digitalkonferansen denne uka.
- Vi mener å ha ligget litt under radaren på Sørlandet lenge, og er nok bedre kjent på Vestlandet hvor vi har kundene våre. Noe av det viktigste for oss med denne prisen er faktisk at flere i regionen får kjennskap til oss og hva vi driver med, både for å se på synergier og å komme i kontakt med dyktige selskaper og personer, sier gründer og teknisk sjef  (CTO) i Optilift, Torbjørn Engedal.

Firmaet utvikler og leverer teknologi og løsninger for offshorekraner, løfting og logistikk, med mål om å hjelpe kundene til å øke sikkerheten og produktiviteten samtidig som de reduserer kostnader og miljøavtrykk. Teamet har spesialkompetanse innen robotsyn og kunstig intelligens.
Optilift som selskap ble stiftet i 2010, men morselskapet VOCA hadde da allerede holdt på med et utviklingsprosjekt som det ble bestemt å satse fullt på. Engedal forteller at utviklingen i starten ble finansiert med en kombinasjon av marginer fra konsulentvirksomhet og støtte fra Innovasjon Norge, men de så raskt at det var nødvendig å fokusere 100 prosent på egen teknologi. I 2012 fikk de inn eksterne investorer i morselskapet og gikk bort fra konsulentvirksomhet.

Lanserte produkt i oljenedturen


I 2014 lanserte de sitt første produkt, midt i den største olje-nedturen. Det ble derfor en rolig introduksjon til markedet, men de fortsatte likevel å utvikle teknologien videre, og har fått finansiell støtte fra både EU systemet (SME Instrument, fase 2) og nå de siste månedene også fra Aker BP. Juryen vektla at, til tross for krevende marked og lite etterspørsel, fortsatte bedriften å utvikle for fremtiden.

Det ble også understreket i juryens begrunnelse at de utvikler en teknologi som vil kunne bidra til redusert CO2-avtrykk og gir muligheter for autonome, robotiserte løsninger ved bruk av kunstig intelligens.

Verktøyet som Optilift har utviklet har ifølge juryen betydning for all marin- og offshoreløfting fordi det blir mulig å digitalisere og automatisere både logistikk- og løftefunksjoner.

- Teknologien har potensiale for å kunne bli basisteknologi og for å kunne utvikle fremtidens autonome offshorekraner, står det i juryens begrunnelse.

- I disse dager er vi i innspurten på å kommersialisere våre logistikkfunksjoner, og håper på kommersielle kontrakter på dette innen kort tid. Disse aktivitetene er også i ferd med å kjøres over i et eget selskap, Digital Logistics AS, forteller Engedal

Oppbemanner 


Optilift AS holder nå på å bemanne opp for å løfte teknologien videre for bruk til automatisering og fjernstyring av kranoperasjoner. Aker BP er hovedpartner her, og deres hovedmål er å øke sikkerheten ved å fjerne mennesker fra umiddelbar nærhet til de farlige løfteoperasjonene.


- I offshoresektoren er det mye bevegelser og utfordrende vær. Derfor må det utvikles løsninger som ikke utgjør en sikkerhetsrisiko dersom man får forsinkelser eller brudd i nettforbindelsen, utdyper Engedal og fortsetter:

- Det er der vårt hovedfokus ligger nå, på å automatisere avløft og landing, utvikle systemer for å hindre eller ta inn sleng på lasten, systemer som sørger for at man unngår at både mennesker og konstruksjoner kan blir truffet av last i bevegelse, med mer.


Om et par år håper de å se denne nye teknologien som den første i verden på fjernstyring av offshorekraner. Det endelige målet er autonome kranoperasjoner, men Engeldal er forsiktig med å gi en dato.FAKTA OM INNOVASJONSPRISEN 2019:

Juryens kriterier er blant annet at kandidatene må ha lansert eller tatt i bruk en ny løsning der IKT inngår som et sentralt element.  Løsningen må være nyskapende i forhold til eksisterende eller konkurrerende løsninger i det aktuelle markedet eller bransjen generelt, og organisasjonen må ha besøksadresse eller være registrert i Agder.


Årets Jury:


  • David Simonsen, Innovasjon Norge

  • Bjørn Erik Aastveit, Connect Sørlandet

  • Trond Madsen, NHO

  • Inge Juul-Petersen, Etablerersenteret Arendal

  • Terje Klungland, Cowox

  • Rannveig Tobiassen, Innoventus Sør

  • Erik Tønnesen, Skagerak Venture Capital

  • Otto Isaksen, Digin

  • Elisabeth Austad Asser, Sparebanken Sør


facebook

Relaterte saker