Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets følger situasjonen i både Russland, Iran og Saudi-Arabia tett. Både Russland og Saudi-Arabia har signalisert mulig kutt i oljeproduksjon.

Mener oljeprisen vil dobles

02.02.2016 | Ingrid Michalsen
Oljeanalytiker i DNB Markets, Torbjørn Kjus, mener oljeprisen vil stige de neste årene, og anslår en pris på 60 - 80 dollar fram mot 2020.
Oljeanalytikeren startet likevel foredraget med å tegne et dramatisk bilde av situasjonen i olje - og offshoremarkedet da han hadde ordet under Olje-og offshorekonferansen 2016 i Kilden tirsdag.

- I Oslo vil man ikke kalle det en krise, men jeg kom nettopp fra Stavanger og der er man veldig tydelig på at det er en krise vi står i nå, forteller Torbjørn Kjus.

I DN kunne man for to uker siden lese at oljeprisen falt til 27 dollar fatet.

- Vi har sett enorme investeringskutt på norsk sokkel. Rundt 20 prosent kutt i 2015, og det ligger an til det samme i 2016. Det er offshoreindustrien som er hardest truffet. Flere oljeproduserende land sliter, som Nigeria og Aserbajdsjan, som må søke kriselån fra Verdensbanken og IMF.  Vi kan ikke leve med dagens oljepriser, poengterte Kjus.

Han forklarte videre at den lave prisen handler om at tilbudet er for stort i forhold til etterspørselen.

- Etterspørselen vil fortsette å være svak de neste årene, men investeringslysten er i ferd med å vekkes.  I tillegg så vi at oljeprisen gjorde et hopp  i forrige uke etter at Russlands energiminister signaliserte et mulig samarbeid med OPEC om å kutte i oljeproduksjon. Dette er nye takter fra Russland, men vi trenger Iran på banen også, påpekte Kjus.

Oljeanalytikeren viste videre til at det ennå ikke er noen reell konkurranse fra fornybare energikilder.

-Det er fortsatt bensin som gjelder, og vi ser en økning i salget av SUV-biler i land som USA og Kina.  Kineserne hadde for eksempel en økning på 58 prosent i SUV-salget i fjor. 2015 var et godt år for bensinetterspørselen, og det vil 2016 også være.
facebook