Kevin Berrian i Voss Production AS er gjerne innom Generalboligen én gang i uken for å få stemplet eksportpapirer. Da får han hjelp av Anne Marit Thomassen, prosjektleder økonomi og handelskammer, i Næringsforeningen i Kristiansandsregionen.

Hjelper bedrifter å frakte varer ut i verden

22.03.2016 | Ingrid Michalsen
Kevin Berrian i Voss Production AS er regelmessig innom Generalboligen for å få stemplet eksportpapirer til Voss-produkter som skal ut i den store verden. - Hvis ikke de stemples før de sendes ut, blir de stoppet på kaia i landet de skal til, forklarer han.
Som regel dukker han opp helt i slutten av uken, ofte torsdager. Alltid like blid, og med en god bunke papirer i hånden.

- Hit må jeg for å tollklarere produktene til Voss, disse varene skal sendes til Dubai, forklarer Kevin Berrian, operasjonsansvarlig for alle Internasjonale kunder i Voss Production AS.

Opp til flere ganger i uken utsteder Næringsforeningen i Kristiansandsregionen (NiKR) bevis på at varer som skal sendes ut av landsdelen er produsert her. Selv om de fleste bevisene i dag utstedes elektronisk, er det fortsatt enkelte land, som blant annet Kina, Saudi-Arabia, og Dubai, som krever fysiske papirer med påført stempel Chamber of Commerce. NiKR er eneste Chamber of Commerce  i Kristiansand.

[caption id="attachment_5534" align="alignleft" width="317"]Kvein Berrian har med seg alt fra to til 50 dokumenter når han kommer innom Næringsforeningen for å få stemplet papirer. Anne Marit Thomassen i Næringsforeningen ser etter at alt blir riktig. Kevin Berrian har med seg alt fra to til 50 dokumenter når han kommer innom Næringsforeningen for å få stemplet papirer. Anne Marit Thomassen i Næringsforeningen ser etter at alt blir riktig.[/caption]

Får varen fram

Det betyr at stempelet som Berrian får av Anne Marit Thomassen, prosjektleder økonomi og handelskammer i NiKR, er av stor verdi for bedriften. Det bidrar faktisk til at produktene som Voss Production AS sender ut i verden, er godkjent og klarert, og kommer dit de skal.

- Etter at jeg har fått stemplet papirene, tar jeg med meg dokumentene opp til DHL, som så sender dem videre til mottakerlandet. Og har vi ikke disse papirene med, med dette stempelet på, så blir varen stoppet på kaia i det landet det skal til. Derfor er dette en viktig jobb, forklarer Berrian, som er innom Generalboligen omtrent hver eneste uke for å få stemplet papirer.

- Da har jeg med meg alt fra to dokumenter til 40-50 dokumenter, påpeker Berrian.

Spesifikke krav

Han forteller at bedriften har benyttet tjenesten i rundt åtte år.

- Det har blitt noen dokumenter, ja. Men så sender vi også produktet vårt til rundt 50 land i verden, deriblant Saudi-Arabia, Brasil, Dubai og Kina. Disse landene krever at papirene er stemplet og i hendene hos tollerne, før containerne havner i mottakerlandet. Hvis ikke blir de stående fast på kaia, forklarer Berrian.

- Ettersom varen vi eksporterer hører inn under kategorien "consumable products", altså noe vi drikker, er det ekstra strenge krav, understreker han videre.

Mange importland krever at opplysningene i eksportdokumentene sertifiseres av et handelskammer/Chamber of Commerce. Det tilbyr NiKR. Vi stempler og signerer blant annet:

  • Ikke-preferensielle opprinnelsesbevis/ non-preferential Certificate of Origin

  • Faktura/ proformafaktura

  • Kontrakter, agentavtaler og erklæringer

  • Helsesertifikater på fisk

  • Visumsøknader


Les mer om tjenesten her.
facebook

Relaterte saker