Medlemsnytt
Thora Sæter snakker på inn- og utpust når hun snakker om jobber sin.

En coach med entusiasme

15.02.2017 | May Baagøe Broughton
Siden Thora Sæter var 15 år ville hun jobbe med mennesker. Det skulle gå mange år før hun gjorde alvor av drømmen og startet jobben som coach.
artikkelen fortsetter under annonsen
Hotel Parken/Norge SEPTEMBER
Da Thora Sæther begynte å studere, valgte hun å følge flokken å ta markedsføring og økonomi. Men ønsket om å jobbe med mennesker ble større og i 2005 begynte hun å studere psykologi og coaching, og i 2013 startet hun opp sitt eget firma Optivis.

Sæther angrer ikke ett sekund på at hun startet opp på egenhånd. Det er noe hun har tenkt på i så mange år.

- Jeg vil heller gjøre det, og ha noen tøffe år, enn å angre på at jeg aldri gjorde det. Som gründer må man ha en entusiasme og brenne for det man holder på med, men være forberedt på at motgang kommer, påpeker Sæther.

- Optivis stammer fra latin og betyr "utmerket kraft", og det er akkurat det coaching handler om; Den indre kraften, forteller Sæther.

Da hun startet opp for snart fem år siden var det lifecoaching (mentortimer) hun jobbet med, men etterhvert er det gått mer over til coaching i  bedrift samt kurs og undervisning.

- Det er mot bedrift, og med kurs og undervisning, jeg ønsker å jobbe. Det å jobbe med grupper gir en merverdi hvor deltakerne kan bruke hverandres erfaringer.

Hvorfor valgte du coaching kontra tradisjonell psykologi?

- Jeg har alltid vært fascinert av hvordan mennesker fungerer. Innen coaching er det en struktur som følges på hvordan hjernen og kroppen virker, og grunntanken i coaching er at deltakerne velger selv. Forskning viser nemlig at 90% av det vi gjør er vane- og erfaringsorientert, og for å endre endre vanemønstre må vi tenke, føle og handle annerledes enn det vi har gjort tidligere. Til dette bruker jeg en 5 trinns mal. Kunder som følger denne oppnår god nytteverdi og blir ofte forbauset selv over hvilke muligheter som "plutselig dukker opp". Vi sier at "Det fins ikke ressursløse mennesker, kun ressursløse tilstander".

Optivis er et enkeltkvinnes foretak, og hun har ingen planer om å utvide.

- Jeg trives veldig godt alene, men har jo godt samarbeid med andre. Det er viktigere for meg å utdanne andre som kan starte opp selv.

Hvordan tror du mennesker generelt ser på coaching? 

- Generelt tror jeg fremdeles mange er litt uvitende. Noen forbinder nok enda coaching med idrettsprestasjoner og hjelp til toppledelse i bedrifter, men min opplevelse er at flere får øynene opp for hva vi jobber med, og ser nytteverdien av det. Det kan også være at noen har hatt dårlig erfaring med noen coahcer og hvordan de jobber. Derfor er det viktig for oss å være sertifiserte og vise at dette er seriøst.

- Det beste beviset for det siste er jo fornøyde kunder. Det er selve drivkraften for meg, at kunden oppnår gode resultater. Ellers hadde entusiasmen forsvunnet fort, legger Thora til med et smil.
facebook