Medlemsnytt

Elever fra Flekkefjord og Grimstad kjemper om NM-gull

27.04.2015 | Ungt Entreprenørskap
Denne uka konkurrerer Coffee Bags UB fra Flekkefjord og Adenta UB fra Grimstad om å bli Norges beste Ungdomsbedrift 2015.

Bildetekst: Best i Norge? Coffee Bags UB representerer Vest Agder i den nasjonale finalen. Katrine Rafoss, Anja Moen, Janne Tesdal Olsen, Charlotte Duås Sigbjørnsen, Birgitte Tonstad Nilsen og Lena Midtbø. Foto: Britta Lya Damian

Uten tidligere etablerererfaring startet de fem jentene fra Lister videregående skole, avdeling Flekkefjord, i høst ungdomsbedriften Coffee Bags UB. Elevene tilbyr sitt egenutviklede produkt; kaffe i tepose.Denne uka reiser de til Lillestrøm for å representere Vest-Agder på NM for Ungdomsbedrifter. 

Elevene i Adenta UB fra Drottningborg videregående skole i Grimstad ønsker å revolusjonere tannhelse i Norge. Forretningsidéen bygger på et hverdagsproblem som folk flest kjenner seg igjen i; hvor ofte glemmer du vel ikke tanntråd? Deres produkt skal løse dette problemet ved å kombinere både tannbørsten og tanntråden i ett og samme produkt.


Best i Norge? Adenta UB representerer Aust Agder i den
nasjonale finalen; Veslemøy S. Auberg, Eirin Braatlund Fossberg,
Erik Gamborg-Nielsen, Ida Malene Hystad, Lisa Nyland Johansen

inkl. Årets entreprenørskapslærer på Agder;
Hans Vidar Levinsen,
Drottningborg vgs. Foto: Britta Lya Damian

Sikter høyt
– Vi hadde jo forhåpninger om å vinne en pris eller to på fylkesmessa, men at vi skulle rive med oss så mange premier og i tillegg få representere Vest Agder på NM var virkelig over all forventning. Vi er kjempefornøyde, og alle i bedriften ser frem til NM, sier Charlotte Duås Sigbjørnsen, daglig leder i bedriften.

- Vi gleder oss stort til å representere Aust Agder i NM, og til å kunne glede folket med et nyskapende tannhelseprodukt som vil gjøre livet lettere for mange, sier Eirin Fossberg, daglig leder i Adenta UB. Reisen fra idé til produkt har vært krevende, men også utrolig lærerik. Vi har hatt høy progresjon ettersom vi tidlig ble et selskap med høye ambisjoner og hårete mål, sier Fossberg.

NM for Ungdomsbedrifter arrangeres på Lillestrøm 29. – 30. april. 158 ungdomsbedrifter fra hele landet konkurrerer i 16 ulike kategorier, men det er kun èn bedrift fra hvert fylke som deltar i konkurransen om den gjeveste prisen og billett til EM i Berlin i sommer. Etter å ha blitt kåret til beste ungdomsbedrift i Vest Agder er Coffee Bags UB fylkets representant i konkurransen Norges beste Ungdomsbedrift 2015. Adenta UB representerer som beste ungdomsbedrift fra Aust Agder Fylke.

Se Ungt Entreprenørskaps offisielle NM-side for program og informasjon om konkurransene. 

Entreprenørskap må læres
748 elever i videregående skoler i Agder har drevet Ungdomsbedrift dette skoleåret. Elevene starter, driver og avvikler sine egne bedrifter med lærer som veileder og innspill fra lokalt arbeids- og næringsliv underveis. 

– Vi har lett for å tenke at entreprenører «bare er sånn» - det stemmer ikke! Entreprenørskap er ikke medfødt, men kan og må læres. Gjennom arbeid med ungdomsbedrift ønsker vi å fremme entreprenørielle ferdigheter; kreativitet, personlig initiativ, samarbeidsevne, risikovilje og nytenkning. Ønsket effekt på sikt er økt etableringsrate gjennom innovativ produkt- og tjenesteutvikling, samt innovasjon og forretningsutvikling i etablerte virksomheter, sier Aleksander Lien, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Agder.

Ønsker mer samhandling
Entreprenørskapssatsingen i Agder er et samarbeid mellom mange aktører. Aust Agder og Vest Agder fylkeskommune, Dyreparken og Sparebank1 SR-bank er blant bidragsyterne til Ungt Entreprenørskap i fylket. 

 – Entreprenørskap i utdanning er et samspill mellom mange aktører. Lærere, skoleledelsen, leverandører, produsenter og mentor har lagt til rette og hjulpet elevene på veien. Kompetansen de har fått kan ikke tilegnes på samme måte via faglitteratur. Vi trenger mer samhandling mellom skolen og omverdenen, sier Thore Westermoen, styreleder i Ungt Entreprenørskap Agder.

Vinneren av hederstittelen Norges beste Ungdomsbedrift 2015 representerer Norge på EM i Berlin i sommer. Kåringen skjer torsdag 30. april kl. 16. Oversikt over vinnere, jurybegrunnelser og bilder til fri bruk publiseres på PRESSESERVICE umiddelbart etter premieutdelingene.

Presseinvitasjon
Medieoppmerksomhet gir elevene motivasjon og bidrar til stolthet over egne prestasjoner. Kontakt gjerne Charlotte Duås Sigbjørnsen, daglig leder i Coffee Bags UB. Ungt Entreprenørskap yter service overfor medier som vil dekke NM. 

facebook