Anita S. Dietrichson og Bjørn Erland (t.h.) i Næringsforeningen sammen med foredragsholder Inge Brigt Aarbakke.

Delte gode råd om hvordan å jobbe smartere

05.02.2016 | Anita S. Dietrichson
Det handler om å tenke smart og tenke nytt. Jobbe effektivt, og ta bort unødvendige operasjoner, være i forkant, se hva som skjer, og sørge for god trivsel på arbeidsplassen, sa Inge Brikt Aarbakke i sitt foredrag på et medlemsmøte i Søgne fredag 5. februar.
artikkelen fortsetter under annonsen
Fagopplæring Syd
- Jeg er som regel først oppe om morgenen, og dette var like etter jul. Vi skulle ikke ha flere gjester, men da jeg kikket inn i kjøleskapet så var det allikevel fullt. Det slo meg da at det kanskje var slik på arbeidsplassen også. At vi hadde fylt opp lagrene våre med for mye. Da må vi i så fall ta noen grep, sa Inge Brigt Aarbakke, administrerende direktør for Aarbakke AS, under foredraget " Endringsvilje i oppgang - og nedgangstider".

Rundt 90 personer hadde tatt turen til Næringsforeningens frokostmøte med Aarbakke på Søgne Gamle Prestegård fredag 5. februar. Aarbakke AS jobber med salg av produkter og tjenester som omhandler dreiing og fresing for oljeindustrien, hovedsakelig relatert til oljebrønner og undervannsapplikasjoner. Bedriften hadde en omsetning på 804 millioner kroner i 2014, som ble tidenes år. Deretter landet omsetningen på 650 millioner kroner i 2015, med et overskudd på 60 millioner kroner, i en bransje hvor flere andre gikk til betydelig større nedbemanninger og dårligere resultat. Aarbakke fortalte at mye av grunnen var at de reduserte prisene ut til kundene med 25 prosent, samtidig som bedriften gikk gjennom en betydelig kuttrunde på kostnadene.

- Dette gjorde at jeg var i forkant, og kundene strømmet til, det samme gjorde ordrene. Bedriften framstår i dag som sunn og god, forklarte Aarbakke, som understreker at samspill og glede er viktige verdier i bedriften.

Sparte kopikostnader

Aarbakke fortalte videre at bedriften tidlig hadde bestemt seg for å være best, på mange områder, også det samfunnsmessige engasjement. Bedriften har blant annet et sterkt samarbeid med videregående skoler, og 42 lærlinger og fire personer med nedsatt arbeidsevne, som alle er «fredet» i omstillingsperioden. Bedriften har også spart mye på gjøre et enkelt grep.

- Før hadde vi årlige kostnader på rundt én millioner kroner i kopiering av dokumenter. I dag er alt digitalt. Man går inn i møter, uten papir og blyant. Alle skriver referat elektronisk – og gjør det ferdig i møtet. Deretter legges det umiddelbart på nett. Denne prosessen med å arbeide raskt, smart og effektivt gir også andre sideeffekter, understreket Aarbakke.

Satser på sosiale tiltak

Bedriften har også en  lav sykefraværsprosent (1,4 prosent), noe Aarbakke mener handler om at de har eget treningsutstyr og treningsrom på jobb, boblebad, juletrefest for barn av de ansatte, overraskelser i form av isbil som kom på jobb, bløtkake til alle ansatte, og brus på brus i kasser utenfor fabrikkhallen – også til de ansatte – i anledning påsken.

- Jeg har verdens beste arbeidsfolk, og kuttene i bl.a. nattskift og kantine, reduksjon av overtid,  har vi gjort sammen, ledelse og ansatte.

- Endringsvilje, kostnadsfokus, men også å se, oppsummerte administrativ banksjef Søgne og Greipstad Sparebank, Vidar Skåland,  i etterkant.

- Vi må være med der det skjer, også i bankbransjen.  Det handler om å ta samfunnsansvar og være med der det skjer, for oss er det konkret i bygda vi betjener. Sammen er vi sterke, avsluttet  banksjefen.

Hyggelig og morsom gave i form av kortreiste matprodukter fikk Aarbakke med seg hjem. Produkter som ikke trenger kjøleskap for å være holdbare, avsluttet Terje Pettersen, leder av ressursgruppen for Søgne og Songdalen.
facebook