Medlemsnytt
Nils Petter Molvær er «Artist in Residence» på årets Punkt. Her fra Punkt 2014, med Eivind Aarset, Hamid Drake og Jan Bang. (Foto: Petter Sandell)

Punkt fyller 20 år: - Beriker byens kulturelle landskap

24.06.2024 | Håkon A. Repstad
Punktfestivalen er kjent for å tiltrekke seg musikalske legender på scenen og blant publikum. I september er det klart for den 20. utgaven.
- Kristiansand trenger Punkt for å fremme musikalsk innovasjon og nettverk. Festivalen fungerer som en plattform for både etablerte og nye artister til å eksperimentere og utvikle nye uttrykksformer, og beriker byens kulturelle landskap.

Det sier Erik Honoré som etablerte Punkt-festivalen sammen med musikerkollega Jan Bang. 5. - 7. september arrangeres den 20. utgaven av festivalen som setter fokus på musikalsk utforskning og kreativitet.

Internasjonale tungvektere

Punkt er en innendørs nisjefestival med distinkt konsept og profil. Arrangøren forsøker å holde et kompromissløst fokus på kvalitet, men ønsker samtidig å være inkluderende.

- Vi tenker at publikum liker å bli utfordret, men i en usnobbete atmosfære der artister og publikummere er likestilte deltakere i en felles opplevelse, sier Honoré.

Punkt skiller seg ut med konseptet, Live Remix, hvor artister umiddelbart remikser de foregående konsertene, dette skaper en unik atmosfære av kreativitet og spontanitet, forklarer Honoré.

- Festivalen fremmer generelt samarbeid og eksperimentering, gjerne i nye konstellasjoner, og tiltrekker seg et bredt spekter av musikalske talenter fra hele verden - samt et stort internasjonalt medie- og bransjeoppbud, størrelsen tatt i betraktning.

Erik Honoré. Foto: Ruben Olsen Lærk.

- Hvorfor trenger Kristiansand en Punkt-festival? 

- Kristiansand trenger Punkt for å fremme musikalsk innovasjon og nettverk. Festivalen fungerer som en plattform for både etablerte og nye artister til å eksperimentere og utvikle nye uttrykksformer, og beriker byens kulturelle landskap, sier Honoré.

Han legger til at Punkt spiller en viktig rolle i utformingen av den elektroniske musikkutdanningen ved UiA.

- Og den fungerer som praksisarena og "showcase" for studenter derfra. I tillegg genererer vi som andre festivaler ganske betydelige midler til lokale aktører som hotell, lydfirmaer, konsertarenaer og så videre.

Led Zeppelin i publikum

Festivalsjefen forteller om mange minneverdige øyeblikk gjennom 20 års drift. Blant de mest minneverdige er konserter med ikoner som Brian Eno, Laurie Anderson og David Sylvian.

- Festivalen har også hatt besøk av kjente personligheter i publikum, som har bidratt til å heve festivalens profil og betydning. En fordel med Punkt er at det er en intim festival kjemisk fri for "VIP-områder", der artister, bransje og publikum omgås på og utenfor konsertene. Dermed ser man gjerne John Paul Jones fra Led Zeppelin, Laurie Anderson og Brian Eno også som publikummere på kollegenes konserter, og i passiar med publikummere og med festivalens frivillige. Dette er noe vi får mye positive tilbakemeldinger på.

Les også: Led Zeppelin-legende spratt opp – NRK Kultur og underholdning


Minneverdige øyeblikk: Spellemann-vinner Stian Westerhus på scenen under Punkt i 2022. (Foto: Alf Solbakken)

Tilbakeblikk og premierer

Årets festival hedrer Nils Petter Molvær som Artist in Residence, med blant annet en fremføring av hans album "Khmer" og en unik duo-konsert med Alva Noto. Festivalen presenterer også nye verk av Michaela Antalová og duoen Propan, samt to albumutgivelser på labelen Punkt Editions (Sidsel Endresen / Jan Bang / Erik Honoré: "Punkt Live Remixes vol. 2" og Erik Honoré: "Triage").

- Vi tillater oss noen tilbakeblikk siden dette er den tyvende festivalen, som gjenhøret med Molværs "Khmer" og Arve Henriksens "Chiaroscuro". Men vi balanserer dette med de nevnte premierene, sier Honoré.

Les mer på:
www.punktfestival.no  
Punkt billetter og datoer | Ticketmaster 

 
facebook