SPENN
Det jobber i underkant av 200 bioingeniører ved Sørlandets sykehus Kristiansand. Marianne T. Skomedal er fagbioingeniør ved medisinsk biokjemi, et av sykehusets fem laboratorier.

- Menn er ofte mer pysete enn damer

04.03.2020 | Tekst: Mai Linn O. Tronstad. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
På sykehuset er ingen hverdag lik. Ved siden av blodprøvetaking og analysearbeid, er en av Marianne T. Skomedals viktigste oppgaver å få pasienter til å føle seg trygge.
– Hvordan er en typisk arbeidsdag for deg?

– Her på medisinsk biokjemi, et av sykehusets fem laboratorier, driver vi mest med blodprøvetaking og analyse av blod, urin og andre kroppsvæsker. Dagen starter med en prøvetakingsrunde på sykehuset, etterfulgt av klargjøring, vedlikehold og kvalitetssikring av maskiner og utstyr. Resten av dagen går primært til analysearbeid, men også blodprøvetaking underveis. Mine kolleger og jeg må alltid være i beredskap om ulykken er ute. En bioingeniør er veldig opptatt av kvalitetssikring. Riktig analysesvar til riktig pasient til riktig tid er det vi jobber for.

[caption id="attachment_17964" align="alignleft" width="400"] Sparkesykkelen brukes når hun tar blodprøver av pasienter på alle sykehusets avdelinger.[/caption]

– Du tar mange blodprøver i løpet av en dag, møter du mange med sprøyteskrekk?

– Ja, og menn er ofte mer pysete enn damer. Usikre pasienter kan være en utfordring, spesielt når det gjelder barn, så vi jobber mye med å få pasientene til å føle seg trygge. Noen har kanskje fått en beskjed som ikke er så hyggelig like før de kommer til oss, så det er alltid viktig å tenke over hvordan man oppfører seg mot pasientene.

– Er det mange tøffe inntrykk i jobben din?

– Absolutt. Som småbarnsmor er det spesielt vondt å se syke barn. Man tar på seg den profesjonelle rollen, men er likevel bare et menneske. Derfor er det viktig å ha gode kolleger å snakke med, spesielt når vi har taushetsplikt og ikke kan prate om jobben hjemme.

– Hva liker du best med arbeidet?

– Uforutsigbarheten i hverdagen, man vet aldri hva som skjer på et sykehus. Det er spennende å treffe pasienter i ulike situasjoner, og jeg liker veldig godt analysearbeidet. Vi driver både med avansert teknologisk utstyr og små pasientnære analyser, samt noen manuelle metoder. Miljøet her på avdelingen er superbra, og sykehuset er en trygg og god arbeidsplass. Bioingeniør er et av ingeniøryrkene som tiltrekker seg spesielt mange damer. De mennene vi har her prøver vi å ta ekstra godt vare på – og vi ønsker flere hjertelig velkommen!

– Hvilke egenskaper bør en bioingeniør ha?

– Du bør være nøye, opptatt av å gjøre ting riktig og like å følge prosedyrer. På sykehuset samarbeider vi mye i team, både på avdelingen og på tvers av yrkesgrupper. Dette er helt essensielt for å kunne gi pasienten den beste behandlingen. Vi må ha en god flyt når det koker, og det gjør det som regel alltid. Av laboratorieavdelingene er vi blant dem som har pasientkontakt, så hos oss bør du i tillegg være flink med mennesker. Ellers er det flere typer jobber innen yrket mitt, både på sykehus og andre steder.

– Har dere nok blodgivere?

– Vi trenger alltid flere, og jeg vil nesten si at å melde seg som blodgiver er verdens beste gjerning. Det er mange som trenger blod, enten det er etter trafikkulykker, under operasjoner, fødsler eller andre ting. Jeg vil oppfordre alle til å melde seg som blodgivere på giblod.no. Tenk at en så enkel prosess, som det å gi blod er, kan gjøre så mye godt!

 

FAKTA: MARIANNE T. SKOMEDAL (32)

Stilling: Fagbioingeniør ved Sørlandets sykehus Kristiansand

Familie: Gift, to barn

Bor: Vågsbygd i Kristiansand
facebook